
Lavendel är en sådan växt som finns i många trädgårdar. Den kräver lite arbete samtidigt som den gör mycket nytta. Som skönhetsupplevelse med en väldoftande lång blomning. Och till stor glädje för våra pollinerare. Trots att vi kommit en bit in på hösten är det på de flesta håll i landet ännu inte för sent att ta sticklingar av lavendel. Det är riktigt enkelt och visst finns det nästan alltid plats för plantor av denna tacksamma växt.
Själva har vi denna höst påbörjat en ganska stor cirkelformad rabatt på Dahlströmska gården. Då varje sektion kommer att ramas in av just lavendel går det åt extra många för oss just nu. För att snabbt komma igång har vi köpt en del lavendelplantor (och många andra växter) på fina Botanicus utanför Skänninge. Vi har också flyttat lavendel från vår egen koloni. I samband med detta flyttande märkte jag hur lätt det var att dela på en del större plantor. Är bara rotsystemet väl utvecklat går det ofta att försiktigt dra isär varje planta till två/tre stycken.
Enklaste sättet att få mera lavendel borde annars vara att ta sticklingar. Ta då en kvist med friska blad. Gärna upp till tio centimeter. Dra den snett nedåt så att du får med dig en liten bit vedartad ”klack” i kvistens nederdel. För att lavendeln ska lägga sin energi på utvecklingen av ett nytt rotsystem är det bra att dra bort alla blad utom de översta. Samla ihop en bunt sticklingar av lavendel. Sätt dem i en kruka med hål i botten och som tål att stå ute över vintern. Fyll på med kompostjord, sandblandad jord eller liknande poröst och lättgenomsläppligt material. Vattna så att jorden blir fuktig. Ställ nu krukan/krukorna med lavendelsticklingar i skuggigt och skyddat läge. Kanske under en buske i trädgården.
Nu kan du ”glömma bort” det hela fram till någon gång i vår. Först då värmen och ljuset återkommer är det dags att titta till dina sticklingar av lavendel. Även om alla inte har utvecklat rotsystem kommer många att ha gjort det. Då är det bara att knacka ut dem ur krukan och placera dina nya lavendelplantor där du vill ha dem. Snart är de buskiga och rikt blommande.
För egen del har jag föredragit att ta sticklingar av lavendel just på hösten. Men det fungerar på liknande sätt att göra det på våren eller sommaren. På våren brukar de flesta dessutom klippa sin lavendel och då blir det naturligt mycket material att använda till förökning. Under sommaren kan en risk dock vara att krukorna med sticklingar torkar ut.
Oavsett tidpunkt är det ett nöje att på detta sätt enkelt och snabbt utöka din doftande och insektsgynnande trädgård.