Spara klimatsmart – var med i #klimatbytet

Spara klimatsmart – var med i #klimatbytet. Spargris med nedstoppade löv.

Vi har tidigare flera gånger skrivit om att spara klimatsmart genom aktiva val av pensionssparande och fonder med mera. Detta är en blind fläck för många och något vi tycker är värt att påminna om. För klimatsmart sparande är något där vi med relativt enkla medel faktiskt kan göra stor skillnad. Det handlar om att ta kontroll över vilken verksamhet dina sparpengar ska stödja – och vad du definitivt inte vill stödja. 

Själv blev jag påmind om dessa frågor på nytt då jag hörde talas om Klimatbytet. En hemsida där de på ett enkelt sätt visar hur du genom få steg kan placera dina premiepensionspengar på ett mera etiskt sätt. De flesta premiepensionssparare låter idag sina pengar användas i verksamheter de troligen inte vill stödja. Krigsindustrin, spelbolag, pornografi, alkohol. Och naturligtvis fossilindustrin. 

Att spara klimatsmart (och utan att stödja ovanstående verksamheter) behöver inte ta många minuter ifall du följer instruktionerna på Klimatbytet. En peppande och pedagogisk sak med hemsidan är också den omedelbara återkopplingen som ges. I genomsnitt har varje person 175000 kronor i sitt premiepensionssparande. Efter ditt byte av sparande kan du anmäla detta på Klimatbytet. Då adderar ett räkneverk 175000 kronor till alla tidigare klimatsmarta investeringar.

Om du inte redan gjort ett aktivt val för dina pensionspengar. Så gör det. Anmäl sedan gärna din insats på Klimatbytet. Inte bara för att ge dig själv en uppmuntrande klapp på axeln utan även för att det kan uppmuntra fler att flytta sina pengar. Även vi som för länge sedan flyttat våra pensionspengar till hållbara alternativ kan för övrigt anmäla oss på hemsidan. I den massiva omställning vi behöver för att dämpa klimatförändringarna och artutrotningen behövs alla resurser. Genom att ta bort resurser från dålig verksamhet och flytta dem till bra alternativ blir det verkligen win-win.

Att spara klimatsmart är också ett sätt att skydda dina besparingar från den fossilbubbla som sannolikt spricker innan de flesta av oss blir pensionärer. 

Som ett bonustips för den som även vill spara i vanliga fonder vill jag nämna den svenska fonden Proethos. De har ett mycket spännande utbud av hållbara företag i sin sammansättning. Jag förde själv nyligen över en del fondsparande dit. Ta gärna en titt också du.         

Comments are closed.