Säsongsmat på vårprimörer

Säsongsmat på vårprimörerNu spirar det på allvar i naturen och vi har skördat både odlade och vilda vårprimörer till denna veckas klimatsmarta säsongsmat. Resultatet blev en härligt grön lunch med en isande god efterrätt.

Med undantag från kirskålen, som lyckligtvis växte en bit bort, kunde vi skörda på eller i kanten av vår koloni. Nässlorna har vi en egen hörna för där de växter i en nedgrävd hink. Vitlök har vi kvar sedan förra årets skörd och våra rabarber har nu hunnit långt. Maskrosblommornas skördetid är nu och de växer som bekant också där man inte önskar. Vi odlar sedan några år sparris och den har nog ett rykte om sig att vara svårodlad, men för oss har den tagit sig väl. Detta kan annars vara en grönsak med vissa miljöproblem eftersom den finns färsk i butik året om – trots att den bara är i säsong 1-2 månader. Det innebär att den färska butiksvarianten mycket väl kan vara flygtransporterad långa sträckor. Passa alltså på att äta av sparrisen nu när dess säsong börjar och kolla så att du inte råkar köpa en kraftigt åksjuk variant.

 

Pasta med vårprimörer

2 portioner

Pesto

Ca 1 liter späda nässlor och kirskål
1 vitlöksklyfta
1/2 dl mandel (rosta dem gärna först)
Ca 1 tsk salt
Ca 1 dl rapsolja

Pasta
Sparris
1 näve maskrosblommor

Börja med att mixa nötterna till ett grovt pulver. Mixa vidare med vitlöksklyftan, salt och olja. Lägg i nässlor och kirskål (som alltså inte behöver förvällas). Försök mixa så snabbt som möjligt och späd ev. med mer olja. Smaka av peston och tillsätt mer salt eller ytterligare kryddor om så önskas.

Koka upp pastan enligt paketets instruktioner och blanda sedan den mängd pesto som önskas med den färdigkokta pastan (blir något över passar det t ex som pålägg). Lägg sparrisen i lättsaltat kokande vatten och koka 2 minuter. Stek hastigt maskrosblommorna i olja och salta dem efter behag. Strö blommorna ovanpå den upplagda pastan och arrangera sparrisen intill. Ät och njut.

Vårprimörer - rabarbersoppa

Rabarbersoppa

Ca 400 g rabarber
Ca 5 g färsk ingefära
1 msk honung
1/2 dl socker
1/2 dl vatten

Skär rabarber i bitar och finhacka ingefäran. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka samman tills rabarbern lösts upp. Smaka av och söta mer vid behov. Vill du ha en tunnare soppa är det bara att späda med vatten. Den tjocknar något när den svalnar. Soppan är god varm eller ljummen men vi föredrog kall rabarbersoppa denna gång och lät den stå ett par timmar i kylen före servering. Om man önskar kan det vara gott med glass eller mascarponeost i.

Comments are closed.