Odla och torka vitlök

Att odla och torka vitlök

När vi började med koloniodling var vitlök något av det första vi satte ner i jorden. Vi hade förstått att det var en tacksam växt att odla och det har den verkligen varit. Eftersom vitlöken dessutom är lätt att lagra i rumstemperatur går det med en blygsam arbetsinsats att bli självförsörjande på denna hälsosamma smaksättare. Denna vecka tipsar vi om att odla och torka vitlök.

Eftersom den vitlök som säljs i livsmedelsbutiken vanligen är odlad i ett annat klimat är det säkrare att köpa vitlöksutsäde i en trädgårdsbutik. Då varje vitlöksklyfta ger en hel vitlök har vi än så länge nöjt oss med en vitlök för plantering men då har vår skörd tagit slut någon månad innan det är dags att skörda den nya vitlöken. Egenodlat utsäde har det inte heller funnits kvar till så nu i höst slår vi nog till och köper två vitlökar till plantering.

För oss här i Vadstena brukar vitlöken åka i jorden under slutet av september eller första halvan av oktober. Idealet är att den ska hinna rota sig, men inte synas ovan jord när det fryser till. Varje klyfta sätts alltså var för sig och med den spetsigaste änden uppåt. Välj gärna en relativt solig plats och peta ner klyftorna på 5-8 centimeters djup. Sätt dem på ungefär 10 centimeters avstånd från varandra. På våren börjar gröna strån titta upp och vitlöken vill nu ha vatten då och då. En delikatess att använda i exempelvis sallader är vårens och sommarens späda blad av vitlöksblast. Ta bara inte för många då det kan störa den fortsatta tillväxten under jord.

Under sensommaren, då blasten till största delen lagt sig ner, är det dags att skörda. Ta helst upp vitlöken en dag då den kan ligga till sig och torka i solen innan den tas hem. Behåll blasten på om du vill göra en dekorativ och praktisk vitlöksfläta. Rötterna kan du däremot klippa bort det mesta av.

Jag (Peter) har ännu inte givit mig på att fläta en vitlöksfläta, men Sofia brukar göra en enkel variant. Starta med tre vitlökar och fläta ihop blasten som en hårfläta. Vid varje varv läggs nya lökar till. För extra stabilitet och bättre möjlighet att hänga upp flätan kan också ett vanligt snöre flätas in bland blasten. Bäst placeras den sedan på en luftig plats där den inte befinner sig i direkt solljus. Klipp av och använd vitlökarna successivt. I bästa fall finns det om ett drygt år kvar också ett par vitlökar för ny plantering.

Comments are closed.