Skördesoppa med krutonger och svartvinbärskaka

Skördesoppa

Vi bjuder denna gång på skördesoppa med krutonger och svartvinbärskaka. Till soppan använde vi bara grönsaker vi själva odlat och som nu är skördemogna. Odlar man andra grönsaker kan man använda receptet som inspiration och byta ut ingredienser mot det man har. Odlar man inte så mycket själv kan man utgå från de grönsaker som finns KRAV-märkta där man brukar handla. Krutonger är ett bra sätt att ta vara på bröd som råkat bli för torrt, eller om man någon gång misslyckats med bakningen.

 

Skördesoppa med krutonger

2 msk olivolja
1 salladslök
200 g vintersquash
350 g tomat
1 fänkål (grönsaken)
30-40 g bönor (vi använde borlotto)
1/2 liter vatten
2 tsk salt
1 tsk anis
1 tsk fänkål (kryddan)
1 tsk dragon (torkade kryddor avses)
Ett par brödskivor (behöver inte vara färskt)

Kolla om de bönor du tänker använda behöver koka längre än en halvtimme och förkoka i så fall dessa. När man kokar torkade bönor (och kanske även färska, vi är osäkra) ska man ha i saltet först på slutet, annars försämras konsistensen. Hacka salladslöken och fänkålen, skär vintersquashen i kuber och klyfta tomaterna. Fräs lök, tomat och vintersquash några minuter i olivoljan. Häll på vatten och koka upp, lägg i bönor (om de ska kokas en halvtimme) och alla kryddor utom saltet. Koka ungefär en halvtimme, ha i fänkålen när det är ca tio minuter kvar och saltet mot slutet. Smaka av kryddningen och kolla att bönorna är färdigkokta. Skär brödet i mindre bitar och stek dem i olja och salt.

Svartvinbärskaka

Svartvinbärskaka

Vi har satt en svartvinbärsbuske i år, men den gav bara enstaka bär så här första säsongen. Mina (Sofias) föräldrar har däremot så att det räcker och blir över i sin trädgård. Det mesta ska jag koka saft på, men en kaka fick det bli också. Den har en frasig yta och lite segt innanmäte. Att servera färska bär till friskar upp det söta. Säkert går det bra att baka den på andra bär. Välj egenodlat, bär du kan få från bekanta, eller KRAV. Kakan innehåller inga mejeriprodukter och alla ingredienserna utom bakpulver brukar gå bra att hitta ekologiskt i en vanlig livsmedelsbutik.

2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 tsk vaniljpulver (det mörka som bara består av vaniljstänger. Ta mer om du använder vaniljsocker)
2 tsk bakpulver
1 dl kokosflingor
2 dl svarta vinbär

Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant. Det går bra att smörja med rapsolja. Vispa ägg och socker luftigt. Blanda i mjöl, bakpulver och vaniljpulver. Vänd försiktigt i kokosflingor och bär. Häll smeten i formen. Grädda i 175° ca 35 minuter.

Comments are closed.