Mental rensning

Mental rensning

Förra veckan skrev Peter om att tacka nej till reklam. När han pratade om det innan undrade jag vad miljövinsten är med att slippa telefonförsäljare. Då sade han något om mental rensning. I detta tänkte jag fördjupa mig lite så här i juletid.

Om vi är splittrade, stressade och uppe i varv. Hur ska vi då orka rädda världen från klimatkatastrof? Att leva mer hållbart handlar mycket om att reda upp hur vi gör saker, vårt beteende. Men kanske behövs en mental rensning för att lösningar och möjligheter ska bli synliga. 

Jag har tänkt ganska mycket på vad det är som gör att vi upplever oss så stressade nuförtiden. Informationsflödet tror jag är en stor del av det och det jag brukar kalla intrycksstress. Att planera in skärmfria dagar är därför en bra grund. Kanske en i veckan eller mer om du har möjlighet.

Även sådana intryck som i sig är intressanta, fina, eller roliga kan stressa. Om för mycket läggs på hög utan att man hinner smälta upplevelsen. Så blev det för mig när vi bodde i Göteborg. Det har kommit en ny bok vars titel gör mig nyfiken: Våga missa! (av Svend Brinkmann) Om du känner igen dig i detta så pröva att sålla bland evenemangen. Ge dig tid att fundera över och prata om det du väljer att se. På liknande sätt kan resor ge ett överflöd av intryck som aldrig hinner bearbetas. Utöver att framför allt flygresor är ohållbara i sig, kan det bli stressande. Många verkar också bli blasé.

Shoppinggallerior frestar oss inte bara till att köpa mer än vad som är hållbart. De gör oss också ofta antingen stressade eller avtrubbade. Undvik sådana miljöer!

Ofta tror jag att lugnet finns i det nära och lilla. Och i det konkreta. En sådan där dag då jag vaknade med mycket tankesnurr, tog jag mig för med att baka småkakor. Sedan broderade jag en text med lingarn. När jag fäste trådarna kände jag dels att det fanns symbolik i det och dels att lugnet bit för bit hade infunnit sig. Jag gjorde ett inlägg på FB om detta och en vän kommenterade att hon uppskattar det monotona. Då menade hon förstås inte den sortens monotoni som vid ett löpande band. Men som att baka pepparkakor. Det är upprepning; kavla, tryck ut formar, grädda, kavla, tryck ut, grädda. Samtidigt händer något konkret och konstruktivt. Det blir mindre deg och fler färdiga pepparkakor. Liksom allt färre lösa trådar. Hitta gärna sådana sysslor som passar dig!

Min pappa var brevbärare innan han gick i pension för nu rätt många år sedan. Det är ett yrke som faktiskt är riktigt stressigt kring jul. Vid mitt senaste besök i mataffären var mannen i kassan påtagligt dämpad och trött. Han gjorde sitt jobb, men var inte sitt vanliga leende sociala jag. I handeln kan det också vara riktigt stressigt kring jul. Men julstress verkar ha blivit ett begrepp även bland många som inte har sådana yrken. Då gör de allra flesta av oss ändå mycket mindre julförberedelser än förr. Förutom när det gäller shopping. Och skrivande av julkort har kanske ersatts av digitala julhälsningar och viljan att visa upp ett trivsamt julfirande på sociala medier. Försök vara där du är med dem som är där. 

På morgon-TV hörde jag att det är en mycket tydlig topp för hjärtattacker på julafton. Riktigt vad det beror på är inte klarlagt, men tänkbara förklaringar som nämndes var social stress och mycket mat. Att det kallas just social stress tror jag är talande. Men vi försöker ofta ändra på det som är enklast och mest konkret. De flesta som talar om julstress drar ned på sådant som att göra köttbullarna själv, eller baka brödet och pepparkakorna. Kanske städningen och pyntet också som man plockar fram allt tidigare som om det skulle ge en mer tid.

Att ändra på sina egna förväntningar och tankar kring julen är svårare, fast det kanske är just det som borde åtgärdas. Mental rensning handlar om att nysta i vad ens egen tankeverksamhet upptas av. Fokuserar du på rätt saker? Finns det skräptankar och skräpkänslor du borde göra upp med? Lätt är det inte, men det går att jobba på. Många av de vanor som är hållbara för miljön är också bra mot splittring, stress och tankesnurr. Så att julstäda bland sina tankar kan vara en början på en god spiral.  

Comments are closed.