Spärra reklam

Spärra reklam

En orsak till att vi i Sverige lever som om vi hade 4,2 jordklot är vår överkonsumtion. Att vi konsumerar mer än vår planet tål och oftast utan att det skänker oss lycka har många skäl. Reklam är en av dessa mekanismer som driver på vårt destruktiva beteende. Oavsett vilka liv vi lever går det inte att helt undvika reklam. Men vi kan faktiskt välja att spärra reklam på många olika vis. Detta är ett bra sätt att hålla vår konsumtion på en rimligare nivå. Samtidigt leder mindre reklam i vår vardag också till mindre distraktioner och möjliggör ett större fokus.

Ett första tips för att spärra reklam är Nix telefon. Vi är många som irriteras av telefonsamtal från diverse försäljare och marknadsundersökare. Numera kan du inte bara spärra din fasta telefon utan även mobiltelefonen från dessa oönskade störningsmoment. Ring bara telefonnummer 077-228 00 00 från den telefon som du vill få spärrad. Tyvärr händer det att försäljningssamtal kommer trots spärrning. Ett snabbt sätt att avsluta samtalet kan då vara att vänligt tala om att denna telefon är anmäld till Nix telefon och att du inte önskar denna typ av samtal. Har du fått samtalet till din mobil går det sedan oftast att, för säkerhets skull, också blockera det aktuell numret.

Vi som har satt upp en lapp vid vårt brevinkast/på vår brevlåda med ”Reklam, nej tack” slipper stora mängder reklam. För några år sedan läste jag om en kvinna som sparat ett års reklam från brevinkastet. Det visade sig väga ungefär lika mycket som henne själv, runt 67 kilo. Denna lilla lapp för att spärra pappersreklam gör alltså stor skillnad. Skillnad gör det också att anmäla sig till SPAR-registret. Här kan du anmäla spärrning av direktadresserad reklam som kommer med posten. Sådant som annars delas ut oavsett nej tack-skylt på brevlådan.

Nu rör vi oss inte bara i den fysiska världen utan dessutom i den digitala. Allt mindre post skickas i fysisk form och allt mer per e-post. Logiskt nog möts vi också av mycket reklam här. Flera sätt att spärra reklam, eller i alla fall begränsa den, finns också här. Får du nyhetsbrev som främst innehåller reklam eller inte längre känns relevanta. Avanmäl dig från dem. Då du handlar på nätet kan du ta för vana att kryssa ut rutan om att du önskar nyhetsbrev/accepterar reklam från företaget. I flera e-postprogram finns dessutom funktionen att blockera vissa avsändare eller att sortera oönskade e-brev som skräppost.

En funktion för att minska reklamen på Facebook upptäckte jag helt nyligen. Det är programmet Social Fixer. För närvarande fungerar det bara från datorn och inte smartphone men skillnaden är ändå betydande. Du kan här ställa in blockering av de annonser och sponsrade inlägg som vanligtvis dyker upp i ditt flöde. Själv har jag inte fått det att fungera för alla annonser men att de flesta försvinner räcker långt.

För den som vill spärra viss reklam redan vid källan kan jag tipsa om vårt tidigare inlägg om att anmäla reklam. Kanske har du själv andra tips om hur vi kan minimera reklam i vardagen? Tipsa oss gärna per e-post eller via vår Facebooksida i så fall.

Comments are closed.