Margarin – att till slut förstå fördelarna

Margarin - att till slut förstå fördelarna. Bild på veganskt smör/margarin.

Den här veckan blir det ett inlägg jag aldrig hade trott att jag skulle skriva. Ett inlägg om att byta ut smöret mot margarin. Jag har nämligen i många år tänkt att det självklart blir godare när man bakar på smör. Sedan jag var barn har jag tyckt att Bregott, som ju i princip är smör, är mycket godare än bordsmargarin. När vi gått alltmer åt det veganska hållet och jag letat recept har jag frustrerats över att man så ofta bara har bytt ut smöret mot margarin i bakning. Och hellre valt recept som istället innehåller olja.

Men det är väl en bra sak att kunna ändra sig! Mitt klimatengagemang leder mig allt längre bort från mejeriindustrin. Nu har jag också blivit god vän med ett par engagerade veganer och bl a genom deras böcker fått ett annat perspektiv på djur (Läs gärna t ex Varje varelse ett Guds ord av Annika Spalde och Pelle Strindlund). Det är nog också en process som pågått längre, att jag relaterar allt närmare till djur. För djuren och klimatet är margarin ett bättre val och då har jag blivit mer motiverad att undersöka hur man kan förhålla sig till skillnaden i smak.

En stor hjälp i detta har Karolina Tegelaar varit och inte minst hennes stora Vegansk bakbok. Hon använder återkommande mjölkfritt margarin i sina recept, men det är aldrig ett ”vanligt” recept där smöret bara är utbytt. Hon experimenterar, kompenserar och balanserar med andra ingredienser för att få samma konsistens och smak (eller bättre). En sådan sak är att det ofta är salt även i söta bakverk.  I sin bok nämner hon att det står i Sju sorters kakor från 1965 att prov har visat att kakor bakade på smör har en speciell arom när de är precis nybakade. Medan de bakade på margarin håller sig färska längre.

Margarin är i själva verket en gammal produkt som uppfanns på 1800-talet. Napoleon III hade då utlyst en belöning till den som kom på ett alternativ till smör som var billigare och inte härsknade så lätt, vilket var viktigt för soldater i fält. Då var det inte alls veganskt. Fett som var utvunnet ur talg från nötkött blandades med salt, vatten, skummad mjölk och finhackad juver från ko. Från början hette det oleomargarin, vilket ungefär betyder oljepärlor. I Sverige tog det fart 1894 när Auguste Pellerin startade margarinfabrik i Göteborg.

Dess popularitet har växlat och det har ofta varit en omstridd produkt. Men både mormor och farmor bakade ofta på margarin, ser jag när jag fått recept från dem och det gjorde även mamma när jag var barn. På 1970-talet kom lättmargarinet vilket ledde till ytterligare ett uppsving. Sedan 1902 har det varit möjligt att tillverka margarin helt växtbaserat, men innehållet har sett väldigt olika ut genom historien.

När man idag vill använda margarin av djurrätts- och klimatskäl ska man se till att det är veganskt. Ofta är det märkt så. Det kan också stå mjölkfritt. I innehållsförteckningen ska man också kolla att produkten inte innehåller palmolja. När man väl hittat ett märke som lever upp till de kriterierna är det ju bara att fortsätta. Vi har hittat två; Vegan Block från Naturli och Vegogott från Garant. I vår stad finns det ena på Coop och det andra på Östenssons. Be gärna din lokala butik ta in någon av dessa om du inte hittar något bra alternativ.

Med rätt recept tycker jag nu att det blir precis lika gott i bakverk. Till stekning använder vi raps- eller olivolja sedan lång tid tillbaka. När det gäller pålägg tycker jag fortfarande att Bregott är godare, men Naturli är inte så långt efter. Med djuren och klimatet i tankarna känns det bättre på så många andra sätt att det uppväger smakskillnaden. På mackan kan man ju också ha så många andra goda röror på ugnsrostade rotsaker, bönor, nötter, oliver…    

Comments are closed.