Majmeny på vilda och tama vårprimörer

Vårpromörer - helkokt vete med ogrässtuvning, linser och sparrisDenna tid finns det många härliga primörer att skörda både i det egna landet och mera vilt växande. Idag tipsar vi om en härligt grön majmeny som till övervägande delen är skördad på vår koloni och i angränsande skogsdunge. Inte minst är det just nu sparrissäsong. Passa på att njuta av denna delikatess nu när den växer hos oss i Sverige och undvik sparris övriga årstider när den ofta är flygimporterad.

Recepten är anpassade till två personer.

Majmeny med helkokt vete, belugalinser ogrässtuvning och sparris

1 dl helt vete (hela korn av annat sädesslag går också bra)
1/2 tsk salt
1 tsk gurmeja
1 dl belugalinser (eller ex. gröna linser)
1,25 liter kirskål (försök gärna hitta späda exemplar)
1 1/2 msk vetemjöl
1 1/2 dl havremjölk
ca 1 tsk salt
1/2 tsk kardemumma
2 sparrisar

Börja med att skölja vetet och lägga det i blöt över natten. Koka sedan tillsammans med salt och gurkmeja i 30-40 minuter. Låt gärna eftersvälla i det varma vattnet. Häll sedan bort ev. överblivet vatten. Skölj och koka linserna i 20 minuter. Då de ska blandas i stuvningen och lätt färgar av sig är det bra att spola av dem lätt efter kokningen. Låt dem sedan ligga kvar i durkslaget så länge. Fräs den grovt klippta kirskålen tillsammans med kryddorna till dess bladen minskat påtagligt i storlek. Tag kastrullen från spisen och strö på mjölet, blanda om och häll på mjölken lite i taget. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och fortsätt blanda om medan det kokar upp. Låt puttra några minuter. Mixa stuvningen, blanda i linserna och smaka av. Sparrisen, som kokat två minuter i lättsaltat vatten, fiskas upp och arrangeras på valfritt sätt på tallrikarna tillsammans med övriga primörer i denna majmeny.

 

Vårpromörer - rabarberkräm med hasselnötter

Majmeny med rabarberkräm och rostade hasselnötter

10-12 mindre rabarberstjälkar (ca 430 g)
ca 1/2 dl råsocker
1 dl finklippta myntablad
1/2 dl grovt hackade hasselnötter
Havremjölk till servering

Skala vid behov rabarbern och skär den i cm-stora bitar. “Smält” ner den i en kastrull tillsammans med sockret. Smaka av om det behövs mer socker. När rabarbern kokat sönder tas kastrullen från plattan och myntabladen blandas i. Låt svalna och ställ in i kylskåp. Rosta nötterna strax före servering i en torr stekpanna. Lägg upp kräm och mjölk och toppa med de ännu varma hasselnötterna.

Comments are closed.