Boktips om odling

Boktips om odlingSå här på våren, när det kliar i de gröna fingrarna, tänkte vi ge några boktips om odling. Det här är böcker som vi återkommande använder och inspireras av.

En kultbok, eller kanske en modern klassiker, är Självhushållning av John Seymour från 1979. Här får man detaljerad information om allt från korgflätning till styckning, så det handlar inte bara om odling. Mycket är bara fullt ut tillämpbart om man har en liten gård där man verkligen strävar efter att vara självhushållande, men det är intressant att inse något om vad det skulle innebära och en hel del kan användas av vem som helst som odlar, även i mycket mindre skala än vi gör. Varje år kollar jag i den här boken hur det nu var krusbärsbusken och vinbärsbuskarna skulle beskäras. Man kan få tips om odlingsvärda grödor och förståelse för hur olika mycket plats olika sorters mat tar. Författaren tycker att det är så pass självklart att det ska finnas djur på en gård och att man använder det djuren ger, att han raljerar över vegetarianer som alla till slut måste ge upp om att odla utan djur. Ändå var det de tecknade illustrationerna i just den här boken som fick mig att inse hur enormt mycket mer mark det går åt för att producera animalier jämfört med vegetabilier vilket i förlängningen bidrog till att jag blev vegetarian. En ny utgåva på svenska kom 2014.

När paret Mandelmann skulle skriva en bok om självhushållning inspirerades de av den tidigare nämnda. Självhushållning på Djupadal är lite underfundigt och mycket trivsamt skriven med inspirerande illustrationer, både foton och målade bilder. Boken är också en personlig beskrivning av familjens erfarenheter, hur de började och hur de gör. Här får man tips om vad som kan vara aktuellt att ta tag i varje säsong med början på senhösten. Vi brukar använda receptet på kimchi när vi syrar grönsaker då grunden är densamma oavsett vad man syrar.

Ett tredje boktips om odling är Rätt ur jorden av Bella Linde och Lena Granefelt. Här är en av utgångspunkterna att en familj med två tonårsbarn kan vara självförsörjande på grönsaker om man odlar upp en ordinär villaträdgård. Det tycker jag är en spännande tanke. Boken är lättillgänglig och man får mycket matnyttig kunskap om sådant som är bra att veta när man odlar. Något vi återkommande kollar i den är en pedagogisk beskrivning av hur man får till en bra växtföljd.

Våra boktips om odling har det gemensamt att författarna vill inspirera till ökad grad av självförsörjning på ett sådant sätt att mycket kunskap går att tillämpa även om man bara odlar lite grand. Själva började vi med att gilla krukväxter och odlar nu på 200 kvm kolonilott och är självförsörjande på grönsaker och bär under ungefär halva året. Böcker som dessa kan så fröer också i den bildliga meningen.

Slutligen påminner jag också om en bok jag skrev om här nyligen. Runåbergs Fröer har hamnat på favoritlistan när det gäller böcker om odling och jag tror vi kommer använda den mycket denna säsong.

Ha det gott i grönsakslandet!

Comments are closed.