Hållbara förebilder

Hållbara förebilderIbland behöver man hämta inspiration och luta sig mot andra som gör bra saker. Jag har tidigare skrivit om att lära av mor och far. Nu tänkte jag uppmuntra till att tänka igenom vilka dina förebilder är, så att du kan påminna dig om dem när det känns trögt och lära av dem hur du skulle kunna utvecklas. Vilka personer har du påverkats av och vilka skulle du vilja bli mer som?

Det här är ju en sida för miljötips och därför tänker jag förstås mest på goda förebilder på miljöområdet. Men samlar man på förebilder kan en del av dessa konkret ägna sig åt hållbarhet och andra vara viktiga på andra sätt. Är någon kanske extra bra på att kommunicera och få människor att lyssna? Går det att lära sig något av hur den personen gör? Är någon bra på att organisera och planera så att det man funderar över faktiskt blir gjort? Är någon bra på att laga och fixa saker kan det vara nyttigt att lära av även om den personen inte motiveras av miljömedvetenhet.

En del förebilder kan vara allmänt kända. Sådana du inte känner, men inspireras av genom deras filmer, musik, bloggar, podar, eller hur de nu uttrycker sig. Det kan vara någon som uttryckligen engagerat sig för klimatet som Leonardo di Caprio, Johan Rockström eller Malena Ernman, eller någon som är bra på att förmedla ett budskap även om det handlar om något annat. En av mina kända förebilder är Martin Lönnebo. Ödmjuk, klok och fantasifull lyckas han beröra så många, både inom och utanför kyrkan. Där finns också ett genuint engagemang för miljön och klimatet fast det inte är det han talat mest om. Häromdagen såg vi en dokumentär om Gösta Ekman. Jag börjar skratta direkt när jag ser honom som Papphammar. Men där finns också ett starkt engagemang för den lilla människan och den kloka insikten att det är när du vågar visa din egen skörhet, sprickan i dig, som du verkligen kan beröra.

Andra förebilder kan finnas närmare tillhands. Föräldrar, lärare, syskon, käraste, vänner, grannar, kollegor. En förebild behöver inte vara perfekt på alla sätt. Det är det ingen som är. Liksom med ett klänningsmönster, eller ett recept, behöver du inte följa förebilden helt och hållet. Ibland kanske det bara är en liten del du använder, som att det är en intressant krage, eller att det verkar gott att ha kardemumma i mat.

Jag har ett antal personer jag tänker på ibland som jag tycker är socialt begåvade. De tar inte nödvändigtvis mycket plats i ett sällskap, men är bra på att möta människor och öppna upp för samtal. Jag, som ofta blir obekväm med nya människor, försöker lära mig av hur de gör. På miljöområdet känner jag en präst, som skrivit om det som kallas ekoteologi. Hon har också deltagit i långa pilgrimsvandringar bl a till klimattoppmötet i Paris och för att uppmärksamma vapenindustrin. En mycket lågmäld, genuin och på något sätt konsekvent människa. Och så inspirerar vi varandra, jag och Peter, är varandras förebilder. Han är positiv och lösningsfokuserad och det behöver jag.

Vilka skulle finnas på din lista över hållbara förebilder?

Comments are closed.