Att lära av mor

Att lära av morEgentligen är jag inte så förtjust i generaliseringar. Det finns så mycket spännande komplexitet i det mesta. Därför är jag inte så intresserad av hur män är, eller barn, eller hur det är att vara kvinna idag (på miljontals olika sätt tänker jag). Och så här på Mors Dag kan jag inte skriva om mödrar i allmänhet. Jag skriver istället en hyllning till min mor och hennes mor – min mormor (eller mor-mor som hon brukade underteckna vykort). Vad kan jag lära av mor och mormor som passar på en miljötipssida?

Ett ord som dyker upp är generositet. Både materiellt och med tid. Mamma har alltid med sig något när hon kommer. Man bjuds alltid på omsorgsfullt lagad mat och rikligt med fika när man hälsar på. Hos mormor var inte minst frukostarna minnesvärda. Köttbullar och prinskorv ingick alltid. Behöver vi hjälp är det inget vi behöver böna och be om. Det är snarare när man vill ge något i gengäld det kan bli diskussion. En generös inställning passar i en delandeekonomi som vi tänker vore en bra väg framåt för miljön. Vi längtar bort från den kapitalistiska inställningen som utgår från frågan; ”vad tjänar jag på det här?”

Mormor var en mycket positiv människa som såg det goda i människor. Hon var också, även som gammal, öppen för nya tankar. När Peter slutade äta kött funderade jag en del över hur jag skulle säga det till mormor. Morfar var jägare och älg eller rådjur var vanlig bjudmat där. Det sättet att äta kött är egentligen inte problematiskt för klimatet och det kändes konstigt att signalera ett ifrågasättande av deras livsstil som i själva verket inspirerat mig till vördnad för naturen.

Hennes kommentar var: ”Det finns ju så mycket gott man kan laga av fisk!”. När också jag slutade äta kött och vi senare båda slutade även med fisk levde inte mormor längre. Men jag har känslan av att hon skulle säga: ”Det finns ju så mycket gott man kan laga av grönsaker!” Inte heller mamma har stannat av. Hon fortsätter utvecklas, växa och förändras. Människor som inte lever på slentrian kommer att behövas i den stora omsvängning som behövs för klimatet.

Generositeten leder ibland till att det blir mycket mat över. Det får inte se fattigt ut och då tas det ofta fram mer än vad som går åt. Men att förvara och ta vara på matrester är något att lära av mor. En sak hon och pappa gör är till exempel att ibland ha en liten ”buffé” till lunch med smårester från frysen. Både mormor och mamma har också syltat och saftat och på andra sätt tagit hand om det som vuxit i trädgården.

Mamma är mycket bra på att sticka och när hon var yngre sydde hon en hel del. Mormor lärde mig framför allt att måla, men var också skicklig på att brodera. Den här sortens kunskaper kan också användas för att lappa och laga eller sy om. Kläder kan fortsätta användas längre och ett begagnat plagg som inte riktigt passar kan fortfarande funka. Den konstnärlighet och kreativitet som mormor hade kan också användas för att inspirera och för att hitta nya vägar framåt. Hon målade gärna djur och natur.

Slit och släng ligger inte så nära tillhands att tänka på i samband med mor och mormor. Jag har präglats av att det är bra att välja kvalitet och vårda det man har. En sådan sak som att diska plastpåsar och använda dem igen har jag från mamma. Hon är också bra på att uppskatta sådant som att sitta på trappen och fika. Man behöver inte resa långt. Det finns ingen längtan bort.

På sistone har jag då och då kommit att tänka på ordet ”självcentrering”. Jag upplever det som att alltfler människor har blivit sådana och det i en situation där det motsatta behövs. Att vi ser att vi är delar av en helhet, vilket både är en gåva och innebär ansvar. Det har kommit att uppfattas som skadligt att tänka på andra först, så som mor och mormor gör och gjorde. Men jag tror att det beror på hur man gör det. I grunden är det vackert.

Det jag har skrivit gäller inte alla mödrar. Det kan också mycket väl stämma in på fäder, eller på kvinnor som inte har barn. En del kanske är mer generellt för generationerna före oss än för mödrar. Jag har skrivit om vad just jag kan lära av mor. Kanske finns det något i det också du kan lära av, eller något annat du kan lära av din mor.

Som sagt kommer mamma aldrig tomhänt och ger hellre till oss än köper något extra till sig själv. Men det är inte det som betyder mest. I höstas mådde jag inte alls bra, men Peter fyllde 40 och vi skulle ha fest. Jag tog mig igenom det, men bröt ihop när alla utom mina föräldrar åkt hem. Då var det mamma som förstod precis vad jag behövde. Hon sade till mig att lägga mig ned. Frågade om jag frös och lade en jacka över mig. Sedan stod hon och klappade mig på pannan. Det är i sådana stunder jag blir riktigt tacksam att jag har den mamma jag har. Tack mor!

Bilden på mormor i Skagen är tagen av maken till en av mina kusiner tror jag, på en resa där jag inte var med, men det är en så underbar bild!

Comments are closed.