En årsrytm som håller

En årsrytm som håller

Många hör med avund om björnens vinteride. Tänk att få sova alla långa vintermånader. För att sedan lufsa fram lagom till dess att vårens sol återigen värmer kinden. En sådan årsrytm är knappast möjlig med en mänsklig kropp men kanske finns en god inspiration att hämta?

I vårt nya liv som driftsansvariga på Dahlströmska gården rum och frukost har vi faktiskt närmat oss björnens årsrytm. Efter en mycket intensiv (och rolig) sommarperiod är hösten lugnare. Och inför jul och i början av januari har vi valt att hålla helt stängt. Även om vi sysselsätter oss med mycket planering och förberedelser av olika slag inför kommande säsong är tempot onekligen ett annat. Vi unnar oss mera sömn och oplanerade dagar.

Vi är medvetna om att dessa yttre ramar med en sysselsättning som är koncentrerad till sommarmånaderna är få förunnade. Ändå tror jag att fler aktivt skulle kunna välja en årsrytm som tillåter lugnare perioder. I det gamla bondesamhället var arbetsdagarna långa under den ljusa sommaren. När dagarna blev kortare under hösten och vintern fick även arbetsdagen bli kortare. Årsrytmen anpassades efter de yttre faktorerna.

Idag invaggas vi lätt i upplevelsen att vi står utanför naturen. Vi väljer själva hur länge det ska vara ljust och kan arbeta samma tider sommar som vinter. Genom att anpassa vår egen årsrytm till årstidernas växlingar, närmar vi oss istället ett visst mått av samhörighet med vår icke artificiella värld. Samtidigt får vi vila i en årsrytm som människan varit van vid ända fram till de senaste hundra årens blinkning i vår historia.

Även utan att byta arbete kan vi alla anpassa vår årsrytm till den mörka årstiden. Bara genom att acceptera en större trötthet sänks våra krav till en mera rimlig nivå. Kanske kan du inspireras av en elfri kväll då och då. Dessa kvällar brukar inte bara ge goda samtal och tankar utan även behaglig trötthet och nattsömn. Att stänga av datorer och smarta telefoner efter kvällsmat kan också vara ett sätt att inte hålla sig vaken på konstgjord väg när man inte behöver göra det.

Välkomnar vi dessa återhämtningsperioder som årsrytmen kan erbjuda kanske våra mörka månader blir något att längta till. Och vi slipper frestas att fly vilan genom en problematisk quick fix i form av flyg till sol och värme.

Comments are closed.