En bok vi blivit mycket inspirerade av är Fleråriga grönsaker av Philipp Weiss, Annevi Sjöberg och Daniel Larsson. Tanken hade funnits med oss tidigare, men läsningen gav en rejäl skjuts framåt och mycket nya kunskaper.
Många fleråriga grönsaker kommer upp ur jorden mycket tidigare än sådant som behöver sås varje år. Det blir mindre arbete och de växer mer som grödor gör i naturen. Täckodling blir enklare eftersom man inte behöver frilägga jorden för sådd. Och man behöver inte heller störa maskarna och strukturen i jorden med grävande. De är inte lika känsliga för torka som nysådda plantor kan vara. Ofta har de också mycket högt näringsinnehåll.
Det vi har haft ända sedan vi skaffade kolonilott är kryddväxter. Dessa använder vi allra mest till te, men något vi upptäcker mer och mer är hur gott det är att klippa ned i en sallad. Då blir myntan, citronmelissen, eller vad man nu väljer, mer av en grönsak. Blanda gärna med kirskål eller vanlig sallad som inte smakar så mycket. Tillsammans med till exempel matvete, svarta bönor, olivolja och salt blir det mättande, nyttigt och gott. Spansk körvel är ett senare tillägg i kryddlandet som vi uppskattar mycket med dess lakritston i smak och doft.
En del fleråriga grönsaker har många i sin trädgård utan att tänka på att de går att äta. Kärleksört är en sådan. De tjocka bladen smakar friskt och har en fruktigare konsistens än andra bladgrönsaker.
Flera löksorter är fleråriga, som gräslök och luftlök. Enda problemet med gräslöken är att den sprider sig så lätt att den ibland nästan blir ett ogräs. Vår luftlök fick vi förra sommaren som ett skott från en kolonilottsgranne och den är mycket tacksam.
Sallatsaralia hade vi inte hört talas om innan vi läste boken, men hittade en planta i butiken på Botaniska i Göteborg förra våren. Den är vackert gul och förgyller utseendet på en sallad även om den inte smakar så mycket i sig. Kanske blir det också mer av smakupplevelse när den blir större. Alla delar är ätbara.
Strandkål är fridlyst, men vi hoppas att det var ok att vi tog några fröer på en vandring längs havet på Gotland där den växte i mängd. En liten planta lyckades vi få fram och vi vårdar den ömt med förhoppning att få en flerårig kålsort som dessutom påminner oss om salta vindar och karg skönhet. Vi fortsätter så grönkål och odla andra ettåriga grönsaker, men tror att en ökad andel fleråriga grönsaker kommer att ge kolonilotten och våra matvanor ett lyft.
Genom boken upptäckte vi också möjligheten att beställa en del fleråriga grönsaker på nätet. Så nu väntar vi på en spännande leverans. Låna gärna boken och låt dig inspireras!