Miljövänlig midsommar

miljövänlig midsommar

Att fira en miljövänlig midsommar borde inte vara särskilt svårt. Det är en tid vi gärna vill vara ute i naturen. Många primörer har kommit upp i trädgårdslandet och ödmjukhet kan väckas av att uppmärksamma hur viktig solen är.

Ändå är det många som istället lyckas maximera sin klimatpåverkan genom många mils bilkörning till det fulelsuppvärmda lantstället. Där slängs importerat nötkött på engångsgrillen och efteråt avnjuts välbesprutade jordgubbar med oekologisk grädde. Men det finns alternativ och vägen till en miljövänlig midsommar är kanske lättare än du tror.

Något vi själva ofta gjort under midsommar är att ordna en midsomrig picknick. Ibland har vi tagit spårvagn och båt ut i Göteborgs skärgård, andra gånger har vi haft semester och kunnat promenera till en strand på Gotland. I år blir det nog en cykelutflykt i Vadstenas närhet. Picknick är trevligt även när man är många. Vill sällskapet inte åka långt fungerar det flexibelt nog på promenadavstånd eller i sin egen trädgård.

Något vi funderat en hel del över är paketering av picknickmat. Är målet en miljövänlig midsommar bör exempelvis plast undvikas. Ofta använder vi själva glas- och metallburkar för det vi ska ta med oss. Detta kan väga lite mer men oftast bärs matsäcken ändå bara en kortare bit. Bröd och bullar kan enkelt kläs in i handdukar. Är det exempelvis smörgås med pålägg eller annat som riskerar att bli kladdigt är tyg med bivax ett bättre alternativ. Vi har använt ett par olika varianter men nu fastnat för dessa fina påsar och dukar i vaxat tyg från Mårda. De kan enkelt formas av händernas värme och sköljes lätt av efter användning. Doftar godare än gladpack gör de också.

Traditionell midsommarmat är ofta klimatsmart. Äter man fisk så är sill ett bra val som vanligtvis är hållbart fiskad. Men det är klokt att kontrollera MCS-märkningen. Odlaren som har potatis, gräslök och jordgubbar från egen täppa ger ringa klimatavtryck. Tyvärr är annars just potatis och jordgubbar två grödor som ofta är kraftigt besprutade; ifall du väljer oekologiska varianter. Potatis finns oftast att få tag på ekologisk. Att hitta jordgubbar som har odlats ekologiskt är däremot en större utmaning och något som motiverade oss själva till att börja odla jordgubbar till husbehov. Känner du den som odlar jordgubbarna kan det vara värt att undersöka hur de är odlade trots att de kanske saknar certifiering. Är det en odlare du kan lita på och får beskedet att hen inte använder bekämpningsmedel till jordgubbarna kan dessa också vara ett bra val.

Midsommar är för många sinnebilden av vacker svensk sommar. Passa på att njuta av goda naturupplevelser denna midsommar. Sitt ute på en surrande äng med din medhavda picknick. Plocka vilda blommor till krans och bukett. Skörda vad du själv odlat och upptäck ätbara delikatesser bland de vilda växterna. Fokusera på skönheten i solnedgången samtidigt som du kan summera en miljövänlig midsommar.

Comments are closed.