Farorna med konspirationsteorier

Både Peter och jag har nyligen läst boken Allt är en konspiration av Kent Werne. Jag gjorde det när vi var mitt uppe i planeringen för en samling vi hade om klimatet. Tanken slog mig att klimatförändringarna kan låta som en konspirationsteori. Vi talar ju faktiskt om samhällskollaps och civilisationens undergång. Men när man tänker efter finns det flera viktiga skillnader.

Konspirationsteorier går alltid emot etablerade sanningar och officiella förklaringar. Det kan nog till och med vara så att det enda som kan få en konspirationsteoretiker att tvivla på sin teori är om den skulle bli allmänt accepterad. När det gäller klimatförändringarna är sisådär 97% av forskarna på området överens om grunderna. De konspirationsteorier som finns om klimatförändringarna går därför ut på att det hela är en bluff. 

I konspirationsteorier ingår dessutom att en person, organisation, eller annan grupp, medvetet planerar det som sker. De konspirerar helt enkelt. Klimatförändringarna handlar snarare om att väldigt många människor gör val som tillsammans får katastrofala följder fast de flesta inte menar något illa. Ingen ondskefull plan krävs. Lobbyismen inom t ex bil- och köttindustri framstår onekligen som verkliga konspirationer ibland, men de har inte planerat klimatförändringarna för att sedan överta världen eller något liknande. Deras konspirerande går snarare ut på att mörka de verkliga effekterna deras produkter har på klimatet. De förlorar på att fler på allvar börjar oroa sig.

I boken blir konspirationsteorierna bitvis så bisarra att det blir skrattretande. Men även sådana som att rymdödlor har infiltrerat mänskligheten (likt TV-serien V för oss som minns den) kan dra fulla hus när någon föreläser om det. Det är imponerande att författaren har en så respektfull ton genom hela boken och inte blir ironisk eller hånfull. Riktigt otäckt blir det när man inser hur gammal och ofta återuppstånden idén om en judisk världskonspiration är. Sådana teorier hade (har) många nazister och det var en bidragande orsak till förintelsen under andra världskriget. Precis samma språkbruk och tankegods används numera ofta om muslimer. Vi har politiker i riksdagen som gör det. 

Konspirationsteorier blir otäcka också när det gäller vaccin och annan konventionell medicinsk behandling. Om jag inte hade varit med på Facebook hade jag trott att det var ett amerikanskt fenomen och att det inte finns någon i Sverige som på allvar ifrågasätter vaccin. Men det är en mycket större grupp än man vill tro. Konspirationsteorin här är dels att läkemedelsbolagen har lurat i folk att man behöver vaccin och dels att vaccinet är skadligt. En vanlig idé är att det orsakar autism. Den konspirationsteorin har lett till utbrott av mässling där många barn blivit svårt sjuka och även till dödsfall. Vaccinationsprogrammet för barn i Sverige har räddat många liv, men riskerar att motverkas när sådana idéer sprids.

Konspirationsteoretiska ifrågasättanden av läkare och konventionell medicin tillhör det som har fått obehagligt stor spridning. I vardagliga samtal med helt vanliga människor kan man få höra att läkarna ”ju är köpta av läkemedelsindustrin”. Då har man googlat, läst bloggar och populära böcker och gått med i grupper på FB. Där tycker man sig ha hittat svaren på varför man mår dåligt och vad som skulle hjälpa. När läkaren inte går med på vare sig diagnosen eller behandlingen tror man hellre att det är en konspiration bakom än att man själv har fel. Detta kan leda till dyra och egentligen overksamma behandlingar mot påhittade sjukdomar när man söker sig vidare till alternativmedicinen. Värst blir det om man tackar nej till verksam behandling mot allvarliga sjukdomar. I själva verket är det vanligt att läkare säger att prover inte visar något fel och att det inte finns någon medicin mot en viss åkomma. Eller remitterar till en annan läkare. Detta kan vara frustrerande, men är ärligt och tyder inte alls på att man är köpt. 

Tyvärr är just alternativmedicin och konspirationsteoretiskt tänkande angående konventionell behandling vanligt inom miljörörelsen. Det minskar trovärdigheten och får det att verka flummigt att vara miljöengagerad. Själva är vi mycket intresserade av vetenskap och ganska skolade i kritiskt tänkande. Att klimatförändringarna pågår och är orsakade av människan är det vetenskapligt att tro. Liksom att vi i en rasande fart förlorar biologisk mångfald. Riktigt förbluffad blev jag när jag insåg att det finns personer och grupper med hög svansföring i frågor om ekologisk odling och andra miljöfrågor som faktiskt inte tror att klimatförändringarna är något allvarligt problem. Just detta att två i mina ögon oförenliga synsätt ändå förenas verkar vara återkommande bland konspirationsteoretiker. Som idén att en mycket rik och mäktig grupp vill införa en kommunistisk världsordning.

När jag frågade Peter om det var någon aspekt på detta ämne han tänkt på nämnde han Don Quijote. Att kämpa mot väderkvarnar när det finns riktiga monster som behöver bekämpas. Tänk om tankemödan som läggs på att hitta konspirationer där inga sådana finns gick till att avslöja lobbyismens rökridåer. Eller andra överförenkligar, bortförklaringar, skyllande på andra och ursäkter som sprids och gör det lättare att utan några märkbara skuldkänslor fortsätta förstöra vårt gemensamma hem. Konspirationsteorier är ett gammalt fenomen. Det som är nytt är hur lätt de får spridning i sociala medier. Var uppmärksam, tänk efter och dela bara om du vet att det som skrivs kommer från en säker källa.

Comments are closed.