Dahlströmska gårdens KRAV-certifiering

Dahlströmska gårdens KRAV-certifiering

När vi våren 2017 tog över driften av Dahlströmska gården rum och frukost var det inget vi hade planerat för. Istället kom möjligheten ganska oväntat. Och då var det inte något vi ville tacka nej till. Som vi tidigare skrivit om hade vi vid den tiden en hel del tankar kring vad vi kallade vårt visionshus. Nu blev det istället inom ramen för ett kulturhistoriskt bed and breakfast i Vadstena som flera av våra visioner fick prövas. Åtminstone i detta skede av livet. En sådan vision var att skapa en plats där många kunde inspireras till miljökloka val. Ett av sätten vi gör detta är genom Dahlströmska gårdens KRAV-certifiering.

Jag lät för flera år sedan KRAV-certifiera mitt lilla hembageri, Vadstena Bröd. Så processen var bekant. Vi kände oss även säkra på att det skulle vara ganska enkelt för oss att uppfylla villkoren. Inom restaurangbranschen (som vårt rum och frukost klassificeras som) finns tre nivåer inom KRAV. En, två eller tre stjärnor. Dessa motsvarar i korthet att minst 25%, 50% eller 90% av det som serveras ska vara ekologiskt. Vid Dahlströmska gårdens KRAV-certifiering valde vi att gå på högsta nivån på en gång.

I efterhand förstod vi att detta inte är så vanligt. Men vi ville göra en så helhjärtad satsning som möjligt och uppfyllde egentligen redan denna andel. Än så länge är det bara ett fåtal övernattningsföretag som certifierat sig med tre stjärnor. Men vi hoppas att Dahlströmska gårdens KRAV-certifiering kan bli ett positivt exempel som inspirerar även andra företag. Kan vi så borde många fler kunna också.

En annan anledning till vår certifiering på högsta nivån är känslan av att det är bråttom. En KRAV-certifiering är ju inte bara fina ord utan kvitto på högst konkreta åtgärder. Genom att välja ekologiskt bidrar vi till ökad biologisk mångfald, stöttar jordbruk utan konstgödsel och gifter. Mer om KRAV och hur denna märkning är vassare än EU-ekologisk skrev vi om här. Dagens oekologiska jordbruk är tyvärr en del av problemet när det gäller planetens pågående massutdöende av djur och växter. En rejäl förändring krävs snabbt och mångfaldsgynnande ekologiskt jordbruk är en del av denna lösning.

Som privatpersoner har vi handlat ekologiskt så konsekvent som möjligt i många år. Genom att göra samma sak inom ett rum och frukost, där ett par tusen gäster passerar årligen, blir volymen större. Med Dahlströmska gårdens KRAV-certifiering som en stämpel på vad vi gör underlättas också kommunikationen om detta med gästerna. Chansen att ge inspiration och ringar på vattnet blir större.

Comments are closed.