Att täcka med löv

Att täcka med löv. Trädgårdsrundel på Dahlströmska gården vinterbonad med löv.

När jag skriver detta har det redan hunnit bli flera minusgrader här i Vadstena. Men än är det inte för sent att täcka in trädgården med löv och annat skyddande material. Att täcka med löv är just en sådan win-win handling som jag gillar mycket. I en trädgård med flera träd blir det naturligtvis också mycket löv. Och det är enkelt att låta dessa löv komma till nytta. Istället för att kämpa med att kratta samman dem, samla dem i sopsäckar och köra iväg till en återvinningsstation med ”avfallet”.

Då löven börjat vissna innehåller de visserligen inte mycket näring men är en värdefull resurs i din trädgård på andra vis. Genom att täcka med löv skyddar du underliggande växter och rotsystem från stark kyla och plötsliga temperaturförändringar. Alla maskar och andra nyttodjur som bor i jorden får mera mat och kommer så småningom bryta ner löven till härligt lucker jord. 

Har du buskar, träd och rabatter intill den plats där löven faller ner? Grattis. Då är det bara att kratta in ett generöst täcke med löv där. Annars kan du samla löven i högar och med hjälp av en skottkärra eller liknande fördela ut dem i trädgården. Själva brukar vi också spara några större säckar med löv som får stå på en undanskymd plats i trädgården. Dels för att kunna täcka med löv senare. Men också då säckar med löv är ett bra alternativ till att gräva ner Bokashi när jorden är frusen i längre perioder. Löven brukar vara fortsatt porösa så att det går att lyfta på ett lager för att fylla på med Bokashikompost. Täck sedan åter med löv i säcken och låt stå till någon gång i vår. Då brukar säcken bestå av jord med en del löv runt om. Finfint att fylla på i valfri rabatt. 

Vill du täcka jorden ytterligare? Kanske har du eller någon i din närhet en flismaskin? Då går det smidigt att omvandla även trädgårdens grenar och kvistar till värdefull jordtäckning. Efter vintern multnar det successivt ner och bygger på ditt jordlager. 

Genom att täcka med löv och annat organiskt material tar du vara på trädgårdens resurser och sluter lokala kretslopp. Jorden byggs upp och kommer att må bättre. Dina växter skyddas under vintern och själv slipper du jobbet med att transportera bort löv från trädgården. På platser där du tänker så under våren kan du behöva krafsa undan kvarvarande löv. Men det går ofta snabbt. 

Comments are closed.