Pröva ätbara blommor

Ätbara blommorDen här tiden kan naturens skönhet göra nästan fysiskt ont. Inför prakten kanske du vill omfamna naturen på alla möjliga sätt. En trevlig bekantskap kan då vara de många ätbara blommor som finns. Vi har tidigare tipsat om hur kronblad från maskrosor och tusenskönor blir fint strössel till chokladbollar. Idag prövar vi fler ätbara blommor.

Nyligen plockade jag blommor av rosenmynta, viol (eller om det var pensé, jag blir ofta osäker, men båda är ätbara) och tusensköna. De ätbara blommorna lades i behållaren som jag fryser iskuber i. För att blommorna skulle täckas av is fylldes behållaren först bara knappt till hälften. När blommorna frusit fast fyllde jag behållaren helt. När isbitarna sedan används i bordsvattnet, eller liknande, skänker de infrusna blommorna en somrig skönhet. Vissa ger också oväntat mycket smak. Violen (eller om det nu var pensé) påminner exempelvis om den vilda älgörten.

Ätbara blommor går förstås att strö direkt i glasen eller dryckesbehållaren, men med blommor i iskuber bevaras de över längre tid. De kan också förberedas långt innan de ska användas. Ska du servera en bål i större skål kanske en hel kvist med blommande mynta infrusen i en rymligare form är en god idé. När blomisen ska användas kan det underlätta att spola varmt vatten på baksidan av formen.

Ett mera klassiskt sätt att dekorera med ätbara blommor är i salladen. Gurkört, blåklint, örtblommor, myskmalva, solroskronblad med mera gör sig bra här. Egentligen är det mest att utgå ifrån vad som finns i dina odlingar. Har du inte odlat blommor själv bör du vara säker på att de inte blivit besprutade eller vuxit nära en trafikerad väg. Då vissa blommor trots allt kan vara giftiga ska du också vara noga med att bara använda sådant du är säker på.

Då de flesta blommor är tämligen förgängliga är de mest dekorativa i kalla rätter. Men det fungerar utmärkt att exempelvis liva upp en grön spenatsoppa med en topping av vitrosa tusenskönor.

Skulle du bli oroad över att ses som allt för konstig till följd av den nyfunna fascinationen för ätbara blommor kan du bara tänka på kungen. Inte Elvis utan Carl Gustaf. Han beskrev i en intervju hur han ogillade tulpaner på grund av dess gnisslande … men han tyckte de smakade gott. Fler förslag på vanliga ätbara blommor och vad du kan göra med dem finns här.

Comments are closed.