Vegetarisk sommarmat

Vegetarisk sommarmatNu när sommaren kommit en bit på väg finns det massor att skörda när man odlar själv och även bra råvaror i mataffären. Utifrån den inspirationen bjuder vi den här veckan på vegetarisk sommarmat. Det blir en matig sallad baserad på rotsaker från vår kolonilott och en söt variant av focaccia med russin och egenplockade blåbär.

Vegetarisk sommarmat; matig rotsakssallad

2-3 rödbetor
ca 5 färskpotatisar
ca 5 morötter
150g (1 paket) ekologisk fetaost (vi brukar använda Änglamark)
ett par nävar valnötter
1 msk honung
1/2-1 msk äppelcidervinäger
1/2-1 tsk spiskummin
1/2-1 tsk salt
lite svartpeppar

Som synes är mängderna ungefärliga. Det beror på storleken på grönsakerna och vad man själv gillar. Du väljer vilken proportion du vill ha mellan rotsakerna utifrån hur dina exemplar ser ut och när det gäller kryddorna får man smaka sig fram. Detta blev lagom till fyra personer med bröd till. Koka rödbetorna hela med skal och fästet för blasten kvar. Känn efter med en sticka att de blivit genomkokta. Det tar ofta ca 40 minuter, men beror på storlek. Häll i ett durkslag och spola med kallt vatten. Då går det enkelt att dra av skalet med händerna. Tärna rödbetorna medan de fortfarande är varma och blanda med honungen så att den smälter. Borsta färskpotatisen och morötterna (lagrade och större morötter skalas) och koka dem hela eller i stora bitar. Låt allt svalna. Tärna potatis och morötter och blanda med rödbetorna. Smaka av med äppelcidervinäger, spiskummin, salt och peppar. Smula i fetaosten och bryt sönder valnötterna något. Allt färgas av rödbetorna när man blandar samman det. Vill man ha kvar de andra råvarornas färger får man lägga det mer i lager. Vi fyllde på med lite spenat och blodamarant från kolonin. Det går förstås bra att blanda i de grönsaker man själv gillar och har tillgång till. Servera gärna ett gott bröd till.

Focaccia

Söt focaccia med blåbär och russin

Den här idén fick vi när vi skulle ordna veganskt kyrkkaffe och inte bara ville byta ut smör mot margarin i något vanligt recept eftersom det inte brukar bli lika gott. Focaccia är ett italienskt bröd som vanligtvis har en hel del sälta. Här har vi gjort en söt variant och smaksatt med blåbär som det fanns rikligt av i skogen i år och russin som är en favoritingrediens.

35 g jäst
500 g ljummet vatten
500 g vetemjöl
150 g durumvete
50 g olivolja
2 msk råsocker och 2 msk strösocker
En nypa salt
1,5 dl russin
En näve blåbär eller andra goda bär
Olivolja och råsocker att ha ovanpå degen

Blanda ut jästen i det ljumma vattnet och blanda i mjölet. Knåda i degblandare på låg effekt i tre minuter. Häll i oljan och knåda vidare på samma effekt i tio minuter. Häll i saltet och sockret, knåda på lite högre effekt i sju minuter. Häll i russinen när det är ett par minuter kvar. Pensla en plåt (25×35 cm ungefär) som har höga kanter med rikligt med olivolja. Häll över den ganska lösa degen och pressa ut den i formen med hjälp av inoljade händer. Låt degen jäsa omkring två timmar och tryck sedan ned den mot botten, med fingertopparna, så att det bildas gropar över hela ytan. Blanda ett glas med lika mängd vatten som olivolja, pensla detta på degen. Häll på bär efter behag. Strö på ett par matskedar råsocker. Grädda i 275 grader under 8-12 minuter beroende på ugn. Focaccian ska bli vackert gyllenbrun.

Comments are closed.