Studera för nöjes skull

Studera for nojes skullNär jag för ett par år sedan valde att arbeta mindre och kunde sluta pendla, tänkte jag att det var läge att börja studera för nöjes skull. Det gick sådär. Kursen jag kommit in på var på kvartsfart och om rymden. Av någon anledning föreställde jag mig en poetisk och svindlande studietid. Istället ledde fysikprofessorn snabbt in oss på en relativt krävande matematik som jag inte var beredd att kämpa mig igenom. Speciellt inte när det samtidigt var mycket annat nytt i min vardag. Men efter denna missbedömning har jag genomfört andra kurser och möjligheten till deltidsstudier är en av de saker jag värdesätter med ett lönearbete som är mindre än normen.

Lusten att studera för nöjes skull kom nog redan mot slutet av mina heltidsstudier. Jag trivdes i studiemiljön men lockades samtidigt av att kunna läsa mer av nyfikenhet och mindre av prestationskrav. Efter några års heltidsarbete var det dags att göra ett efterlängtat återbesök till studierna men nu på deltid och parallellt med arbetet. Då bodde vi i Göteborg och det lokala universitetet hade ett gediget utbud. Till kursen Ickeverbal kommunikation bekostade till och med arbetsgivaren kurslitteraturen. När jag följande termin läste Känslolivets historia var kopplingen däremot starkare till mitt eget nöje än till mitt myndighetsarbete – och jag fick stå för litteraturkostnaden själv.

Genom att studera för nöjes skull öppnas dörren till något utanför vardagen med dess invanda tankar och handlingar. Under allt från en halvdag till flera års tid ges möjlighet till fördjupning och koncentration kring ett intressant ämne. Förhoppningsvis sker det dessutom med en kunnig och inspirerande guide. Bejakandet av den egna nyfikenheten för en viss kurs blir en rik gåva av egentid till sig själv. Med ett sådant synsätt kan sökandet i kurskatalogen väcka en liknande förväntan som vissa känner vid sökande i resebyråns kataloger. Fast här handlar det om rika inre resor. Och lustfyllda studier kan absolut ge lika starka upplevelser och intressanta möten som en dyr och koldioxidkrävande resa till andra sidan jorden.

Efter vår flytt till Vadstena har distanskurserna i utbildningskatalogerna blivit allt mer intressanta. Möjligheten att utan kostnad få studera på vilket universitet/högskola som helst i Sverige (om du kommer in) är i sig förmånligt, men att du inte heller är beroende av att ha nära till studieorten förenklar ännu mer. I våras fick jag tack vare distansstudier möjlighet att lära mig mer om hur våra fem sinnen uppfattar mat och dryck under en intressant kurs i sensorik på Södertörns högskola. I höst får jag chansen att fördjupa mig i klimatförändringar och jordens resurser genom högskolan i Halmstad; på motsatt sida av landet i förhållande till Södertörn.

Givetvis finns många givande kurser utanför våra högskolor och universitet. På senare år har jag för egen del exempelvis haft stor glädje av olika kurser i mathantverk genom Eldrimner. En annan kurs jag blev mycket nöjd med, i all sin enkelhet, var en halvdags utbildning i vegansk matlagning som hölls av en bekant här i Vadstena. En fördel med mer lokala kurser är hur de nätverk som skapas och förstärks vid ett utbildningstillfälle har större chans att leva vidare om deltagarna lever på samma ort. Det gemensamma sökandet och vinnandet av kunskap tror jag också kan vara en av de faktorer som bygger upp lokalsamhällets gemenskap och så kallade resiliens.

För dig som vill söka bland ett så brett kursutbud som möjligt genom högskolor, universitet, folkhögskolor med mera kan Utbildningsinfo.se vara en god start. När det gäller studier över nätet finns numera också ett växande antal kurser från universitet runt om i världen som det går att ta del av genom förinspelade föreläsningar. Detta är inget jag själv prövat men möjligheterna verkar onekligen stora, se gärna mer här. Intressanta kurser med miljöfokus och i det mindre formatet finns genom Medveten konsumtion. Deras återkommande distanskurser bygger på egen inläsning via en nätpresentation och efterföljande diskussion genom Facebook.

Det sägs ibland att kunskap är lätt att bära. Upplevelserna och de nya perspektiven som studierna skänker orsakar dessutom mycket lätta koldioxidutsläpp så fortsätt, eller våga börja, studera för nöjes skull.

Comments are closed.