Varför välja?

Varför välja?

Många nutidsmänniskor säger sig bli stressade av alla dessa val vi ständigt ställs inför. Utbudet är enormt stort på alla möjliga områden. Men vi verkar samtidigt ha det inpräntat i oss att det ska väljas och rangordnas hela tiden. Vi ser alternativ framför oss även när vi inte alls behöver välja och standardläget vi är inställda på verkar vara ”antingen eller”.

Detta kanske hänger samman med något vi skrivit om tidigare. Nämligen att sanningen ofta är komplex, men att många vill förenkla. Både och, eller varken eller – där ett tredje alternativ kanske dyker upp – blir lite rörigt liksom. Frågan om det är individen, politiken, eller näringslivet som ska lösa klimatfrågan är en sådan där det ofta konstrueras ett helt onödigt val. Svaret är nämligen att alla tre behövs. Det finns ingen anledning att välja mellan dessa. Inte heller att reda ut vilken som är viktigast, eller vem som är den största skurken. Alla måste göra allt vi kan.

Om man själv vill bo på landet eller i en stad är ju ett val man gör. Men om det ena eller andra är bäst för miljön är en ganska onödig diskussion. Ingen föreslår tvångsförflyttning. Det skulle inte fungera vare sig om alla bodde på landet eller alla i staden och det finns massor av mellanting mellan Stockholm och ett ensligt beläget torp. Vi har tidigare skrivit om att det bästa där väl är att ta vara på de fördelar som finns med att bo just där man bor.

Det onödiga valet mellan ekologiskt och svenskt har vi också skrivit om tidigare. Välj både och!

När problem med valmöjligheter diskuteras handlar det oftast om att det är för många val. Fler än vi kan hantera. Det kan upplevas som skönt att komma till en restaurang där kocken gör valet av rätter, eller till en butik med få, men väl valda produkter.

Men varför väljer vi då när vi inte behöver göra det? Handlar det inte alls om förenkling utan om att skjuta ifrån sig ansvar och försvara det man själv gör? Att hävda att det är politikernas ansvar, lyfter ju bort ansvar från en själv. Om du bor på landet och pendlar med bil till en stad varje vardag kan det vara skönt att tänka att det är ännu värre att bo i staden. Eller om du bor i staden och gärna tar del av det stora shoppingutbudet kan tänka att du i alla fall inte behöver bil när kollektivtrafiken är så bra. Om du tycker att KRAV-märkt är dyrt och hellre satsar pengarna på annat kan det vara bekvämt att säga att det är viktigare med svenskt. Kanske till och med utan att vara så konsekvent med det där att välja svenskt ändå. I så fall är viljan att välja en förklädd ursäkt.

Att sätta in saker i kategorier och sortera är en del av att få ordning på våra intryck. Vi skulle inte orka med att börja om från början varje gång, utan att jämföra med något vi tidigare mött. Så gör vi när vi möter nya människor. Men kanske skulle vi inte behöva rangordna och välja bort så ofta som vi gör. Ibland är det viktigt att välja, som när det är Riksdagsval och när beslut påverkar ens hälsa, naturen, eller klimatet. Men det kan också vara viktigt att inte välja, eller att välja både och.

Comments are closed.