Färgstarka veganska grillspett

Färgstarka veganska grillspett

Ibland tror jag de vegetariska rätterna på en festbuffé är onödigt försynta. Med sojakorv och quornfärs smälter det vegetariska in och blir mycket likt de kötträtter som de försöker efterlikna. Betydligt roligare och oftast mycket godare är när vegetariska rätter får blomma ut och inte låtsas vara något annat än de är. Veganska grillspett kan vara en sådan färgstark maträtt.

Vi bjöd nyligen på en vegetarisk festbuffé i samband med ett 80-årsfirande på Dahlströmska gården. En av de mest iögonfallande och godaste rätterna blev just våra grillspett. Vi kunde förbereda spetten innan och behövde bara värma dem i ugnen lagom till dess att buffén skulle serveras. Om de veganska grillspetten serveras som huvudrätt passar det med en enklare sallad till. Kanske även något gott surdegsbröd.

Färgstarka veganska grillspett

Lagom till 2 personer som huvudrätt, 5-6 personer på en buffé

1 Morot
1 Rödbeta
1 Röd lök
Ett paket fast tofu
Ett äpple
Olivolja att ringla över
Salt att strö på spetten

Marinad

Zest och saft från en apelsin
½ dl flytande soja
¼ dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk kaffepulver
Svartpeppar

Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Tärna tofun i stora kuber och lägg i marinaden. Låt dra över natten eller motsvarande. Ös gärna upp marinad över tofun några gånger. Rotsakerna skalas och skivas i grova bitar. Koka dem i lättsaltat vatten ca 10 minuter så de börjar mjukna. Häll av. Fördela rotsaker, tofu, rödlöksklyftor och äpplebitar på grillspetten. Ringla över olivolja och strö på salt. Tillaga i ugn på 225° i omkring 15 minuter.  

Comments are closed.