Vandring

Vandring är ett långsamt sätt att ta sig fram. Det ger tid att se de små tingen på vägen. Kanske är det lite av motsatsen till flyg, då man så snabbt som möjligt tar sig från punkt till punkt och inte får någon riktig uppfattning om hur långt man faktiskt färdats. Jag kommer att tänka på en kvinna som pilgrimsvandrat till Nidarosdomen. En kuperad och ganska tuff vandring. Hon talade en gång om de där stunderna då tankarna ändå far iväg. Till vardagen hemma och det man brukar bekymra sig över. Då lade hon märke till ett träd, en sten och så var hon där igen. I nuet.

En annan kvinna jag läste om vistades mycket på Svalbard och vandrade ofta där. Hon berättade om befrielsen i att det man sysselsätter tankarna med är det man har precis framför fötterna, nästa steg, nästa hinder man behöver ta sig över, faror man behöver vara uppmärksam på. Inte pengar, vad andra tycker om en, arbete, vad man ska ha till middag, eller allt det andra som vardagens tankar ofta är fyllda av.

Vi måste både kunna lära av historien och våga föreställa oss framtiden. Inte minst när det gäller klimatförändringarna är långsiktighet en nyckel. Och man kan slås av att vi människor inte är så bra på det. Att vi på sätt och vis lever för mycket i nuet. Men den långsamma förflyttning som vandring är och den sortens närvaro det kan ge är också ofta en källa till insikter om hur man bäst går vidare. Ibland är det inte så lätt att ta med sig insikterna hem och in i vardagen, men de har nog sin betydelse ändå.

Oavsett vad vandring gör för psyket, eller för vår förmåga att hantera framtiden, är det ett miljöklokt sätt att semestra. Många fantastiskt vackra platser finns att vandra på som man kan ta sig till med tåg eller annan kollektivtrafik. Kanske finns det också mer än du tänkt på att upptäcka på en vandring i ditt eget närområde. Då kan vandringen starta direkt från din egen dörr. Är man flera stycken behöver en liten bilresa inte heller vara ett dåligt alternativ. Själva vandringen släpper ju inte ut något alls.

Att flyga till en plats att vandra på är däremot förstås lika klimatpåverkande som vilken annan flygresa som helst. Vad som också är värt att tänka på är att inte lämna något skräp i naturen. Lite krångligare är att undvika perfluorerade ämnen och andra impregneringar av kläder och skor som kan släppa ifrån sig otrevligheter där du går. Men på det stora hela är vandring ett mycket enkelt sätt att göra semestern klimatsmart.

Här i Vadstena finns Pilgrimscentrum. Där finns många goda initiativ och idéer. Själva har vi valt att vandra i miljöer vi tycker är vackra snarare än till något heligt mål, men det behöver förstås inte alls finnas någon motsättning i det. Pilgrimmens nyckelord är också väl värda att begrunda och låta sig inspireras av. Dessa är; frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande. En pilgrimspräst påpekade att de första bokstäverna bildar ordet fetblad! Vi skrev nyligen om en favorit bland de fleråriga grönsakerna som heter löparfetblad.

Några av våra favoritplatser att vandra på är trakten kring Åre, Gotland och Tiveden. Men vi har mycket kvar att upptäcka. Snöra på dig vandrarkängorna och låt äventyret börja!

 

Comments are closed.