Våga improvisera i köket

Våga improvisera i köket. Bild på händer som håller rotsaker och en frukt.

”Har jag inte röd så tar jag en grön”, lär Vincent van Gogh ungefär ha sagt. I hans expressiva måleri var det inte viktigt att hitta just den färg som liknade motivet allra mest. Det blev fantastisk konst av det på ett annat sätt. Kanske kan det vara värt att inspireras av när du lagar mat. Är päron inte i säsong tar du bananer. Finns det inga ekologiska palsternackor tar du morötter. Våga gärna improvisera i köket!

Jag har hört berättas om en kvinna i bekantskapskretsen som hade bakat kakor. När det blivit så många kakor som det stod i receptet kastade hon resten av degen. Att följa recept slaviskt på det sättet är det nog inte så många som gör. Däremot är det vanligt att tro att det måste vara exakt de ingredienser som står. Nuförtiden är det nog också vanligt att inte tänka så noga på om det recept man valt passar för årstiden. Man förväntar sig att allt finns hela tiden.

När vi började göra alltmer miljömedvetna val i mataffären var första steget att välja ekologiskt om det fanns. Numera väljer vi det som finns ekologiskt (i väldigt hög grad i alla fall). Om vi då utgår från ett recept och i affären inser att en ingrediens inte finns ekologisk, eller inte längre är i säsong. Då börjar vi ofta spåna på konsistens och smaker. Finns det någon annan saftig frukt? Någon annan grönsak med mycket sötma? Något annat som blir krämigt när man mixar det? Man kan behöva justera något mer i receptet men för det mesta går det utmärkt att improvisera i köket.

På liknande sätt kan man ofta göra om en kötträtt till en vegetarisk. Eller en rätt med mejeriprodukter till en vegansk. Experimenterar man vidlyftigt misslyckas det förstås ibland, men det är det värt. Oftast blir det bra och man lär sig av erfarenheterna.

Tänker man så här kan man vara mer konsekvent i sina miljöval i mataffären. Ytterligare en aspekt är de där ingredienserna man knappt vet vad det är och köper hem bara för att de står i receptet. Sedan blir de ofta bara stående i något skåp. Här finns det två sätt att improvisera i köket. Antingen byter man ut mot något man vet att man kommer att använda till fler saker, eller redan har hemma. Eller så ser man till att hitta på fler sätt att använda den ingrediens man köpt hem. Ibland är det ju roligt att testa något nytt.

Ytterligare ett steg är att oftare strunta i recept helt och hållet eller se dem endast som inspiration. Gå till affären och se på plats vad som just nu ser fint ut och som är ekologiskt, växtbaserat och inte har fraktats onödigt långt. Börja spåna i mataffären och fortsätt improvisera i köket!

Comments are closed.