Studiecirkel för minskat klimatavtryck

Studiecirkel för minskat klimatavtryck. Affischbild för kursen "Lev inom planetens gränser".

För ett år sedan hade vi vår första omgång av en studiecirkel för minskat klimatavtryck. Vi kallade den ”Lev inom planetens gränser”. Upprinnelsen var någon form av ilska över att så lite på allvar görs för att minska klimatförändringarna. Inte minst kändes det frustrerande med det blygsamma utrymmet miljöfrågorna fick i valet hösten innan. 

För att i någon omfattning bli den förändring vi ville se planerade vi för en studiecirkel där målet var inspiration till mera hållbara livsval. Vi utgick från en invägning av klimatavtryck på klimatkontot.se. Därefter gick vi igenom de olika huvuddelarna under var sitt kurstillfälle. Bostaden, resor, mat och konsumtion. I vår studiecirkel för minskat klimatavtryck blev vi dryga tio deltagare. Samtalen om miljö och klimatavtryck ramades in med kvällsfika på surdegsbröd och växtbaserat pålägg. 

Att tillsammans med andra i en avslappnad atmosfär kunna tala om klimatavtryck och lösningar kändes konkret och meningsfullt. Hos många märktes ett uppdämt behov av att få utrymme att samtala om dessa frågor. De är viktiga och genomsyrar i själva verket nästan allt i livet. Detta att kursen pågick under dryga två månaders tid underlättade dessutom ett förändrat beteende. Nya vanor skapas först med tiden. Och att vid varje tillfälle veta att det finns en förväntan att man ska säga något om hur det gått med arbetet att försöka minska ens klimatavtryck. Ja, det skapar en viss positiv press.    

Vid studiecirkelns slut bad vi deltagarna att upprepa testet på Klimatkontot. På grund av en del missförstånd med testet kom inte alla resultat med. Men vi kunde ändå konstatera att vi sammanlagt sparat minst 6 ton koldioxid. 

Förhoppningsvis startar vi en ny kursomgång om ett par veckor (den 25e februari). Ännu har inte så många anmälningar kommit in så är du intresserad av att delta eller vill tipsa någon som bor i Vadstena med omnejd går det utmärkt. Alla detaljer om årets kurs finns under aktuellt här på hemsidan. Det går förstås också bra att höra av sig till mig eller Sofia med frågor om studiecirkeln. 

Comments are closed.