Höstrecept

Själv tillhör jag dem som älskar hösten. Den friska luften och de sprakande färgerna och så denna rikedom av sådant man kan skörda och ta vara på. Smakerna och dofterna. Därför tänkte vi att det kunde passa bra att bjuda på ett par höstrecept vi själva tycker mycket om.

Höstrecept - äppelpaj

Först den givna höstefterrätten – äppelpaj. Då vi, för både klimatet och djurens skull, söker oss alltmer åt det veganska hållet har det varit en liten utmaning. När jag plockade blåbär med ett par vänner kom frågan upp och jag hade inget svar då. Hur gör man vegansk smulpaj? Det går förstås att använda margarin, men det känns för tråkigt. Jag har aldrig gillat smaken och det är en lite för processad produkt. Vi brukar sällan ”bara byta ut” utan försöker hitta nya sätt att göra något på. Hellre att det blir något helt annat, men riktigt gott än en lite mindre god variant av det animaliska.

Hur som helst… Detta höstrecept tyckte jag blev riktigt gott. Påpekas bör att strikta veganer inte äter honung, som det är i det här receptet. Men klimatsmart är det.

3 dl havregryn
2 msk majsstärkelse
1 msk socker
2 msk sirap
2 msk honung
2 msk rapsolja
1 msk havremjölk
1/2 tsk vaniljpulver
1 kryddmått salt

Klyfta äpplen till dess de fyller botten på en pajform. Strö på kanel. Blanda ingredienserna till smuldegen och sprid ut detta över äpplena. Grädda i 225° ca 20 minuter (jag gräddade i 200°, men tror det blir ännu godare om man får lite mer skorpa). Självklart går det bra med päron, eller bär istället för äpplen. Med bär kan man behöva strö på socker. Det kan säkert också vara gott med t ex kardemumma i smuldegen.

Nästa höstrecept är nyponsoppa, där det dessutom kan bli marmelad som bonus. Det går bra att blanda olika sorters nypon. Vi kom att prata härom kvällen om den pulvernyponsoppa vi båda åt då och då som barn. Det här är verkligen något helt annat!

Höstrecept - nyponmarmelad

1 liter nypon (grovt rensade)
8 dl vatten
2 dl röda vinbär (eller andra syrliga bär)
1 medelstort äpple i bitar

Koka detta i ungefär 20 minuter. Pulsa med en stavmixer så att nyponen blir mosiga, men utan att kärnorna går sönder. Passera genom en sil. Jag använder en gammal passérvagga (som till äpplemos). Pressa ut allt du kan och skrapa av det som fastnar på undersidan. Det blir en lös puré. Om du nu bara vill göra marmelad kokar du denna med 3/4 tsk vaniljpulver och 2 dl socker till dess det tjocknar något. Vill du bara göra nyponsoppa tar du hälften av mängden socker. Jag brukar koka med hälften socker först och sedan hälla av soppa i ett par muggar och sedan koka resten med mer socker. Hur mycket socker man ska tillsätta då beror ju på hur mycket man har hällt av. Soppan är underbar att dricka varm en kylig höstkväll.

Comments are closed.