Sök stipendier

Sök stipendier

I arbetet med miljöfrågor är det inte ovanligt med brist på pengar. Idéerna finns men inte den kommersiella lönsamheten. Ett sätt att då komma vidare kan vara genom stipendier och fonder. Mängden stipendier är stort och de flesta har troligen krav på sökande som du inte kan uppfylla. Men inte minst i dagens digitaliserade värld har det blivit lättare att hitta dem som kan hjälpa till med just ditt projekt.

Var hittar du stipendier?

Själva har vi nyligen sökt stipendiepengar från både vår kommun och en lokal bank. Detta för att kunna genomföra en odlingssatsning på Dahlströmska gården. Ett projekt som skulle stärka platsens historiska värde och öka den biologiska mångfalden. Just att börja ”gräva där du står” tror jag kan vara en god idé när det gäller stipendier. Din kommun och ditt lokala näringsliv vill ofta gynna arrangemang och projekt i sin närhet. Surfa alltså runt på kommunens hemsida och andra lokala portaler. Hör gärna av dig till exempelvis näringslivsutvecklaren och kultursekreteraren på din ort. Kanske kan de tipsa om möjligheter du inte tänkt på?

Utökar vi det geografiska området något kommer vi till länsstyrelserna. Här finns ett riktigt bra sökverktyg för stipendier. I vissa stipendier finns krav på en anknytning till någon viss geografisk plats. Förutom fritextsökning finns därför även möjlighet att avgränsa sökningen till ett visst län/region eller kommun.

Delvis överlappande med länsstyrelsernas sökverktyg är Global Grant. Detta är en klassiker i stipendiesammanhang. För att använda Global Grant behövs ett abonnemang men detta är något ditt närmaste bibliotek troligen är anslutet till. Sitter du på biblioteket och söker i stipendiedatabasen genom deras dator har du alltså åtkomst. Det fungerar även bra att logga in med ditt lånekortsnummer för att sköta sökningarna hemifrån. För boende i Östergötland hittar du Global Grant (och andra databaser) här.

Så skriver du en bra stipendieansökan

Vad bör du då tänka på efter att du till slut hittat någon eller flera stipendier att söka? Det finns många svar på den frågan och själv vill jag inte utge mig för att vara någon expert. När jag sökt stipendier eller fonder har jag sett det ungefär som en ansökan till ett arbete.

  • Läs beskrivningen av ansökningskraven noga och se till att inte missa något av det som ska finnas med i din ansökan.
  • Lägg gärna ner ganska mycket energi på varje ansökan. Kanske har du en mall att utgå ifrån men låt ändå varje stipendieansökan vara individuell.
  • Försök att sätta dig in i mottagarens perspektiv. Vad kan tänkas väga extra tungt för dem och hur kan du skilja dig från mängden. Kanske kan du poängtera hur ditt projekt gynnar ortens dragningskraft för turister. Eller är det din speciella bakgrund som vänsterhänt astmatiker bosatt i byn Ensamheten sedan sju generationer som du bör trycka på?
  • Visa på att du är seriös i din ansökan och har goda möjligheter att slutföra ditt projekt. Har du gjort något liknande innan? Ta upp det i din ansökan och hänvisa till någon referens, ifall det är relevant.

Har du läst ända hit och blivit sugen på att söka något stipendium men saknar en specifik projektidé? Pröva då gärna att göra en vanlig ”brainstorming” kring vad du är intresserad av och vilka projekt du skulle vilja vara med och genomföra. Men försök denna gång att starta med ett friare sinnelag än vanligt. Tänk bort de vanliga ekonomiska begränsningarna. Kanske dyker det då upp något du har potential att genomföra men där de ekonomiska resurserna saknas. Tja, till dig och övriga med projektidéer är det bara att önska lycka till med stipendieansökan.

Comments are closed.