Så ett frö

Så ett frö - bild på Björnrot

Att så ett frö går att göra på många sätt. Här på denna sida hoppas vi med tips och exempel så många frön till en mera rimlig och hållbar framtid. Rent konkret är det också många vinster med att så ett växtfrö – eller många. 

Under sommaren var ett av mina stora glädjeämnen hur de frön från björnrot jag sått, tog fart och nu har börjat etablera sig på vår koloni. Just denna växt blev jag sugen på att pröva efter att ha lyssnat på podden Odlarna med Lisbeth Flising. Hon beskriver hur den väldoftande björnroten kan ersätta dill och över huvud taget är en av de mer odlingsvärda perennerna. När jag sedan kom över några frön visade de sig ta sig oväntat lätt och växten sköt upp med stor fart. 

Denna tid på året passar bra att se sig om efter fröer i naturen. Många växter har blommat färdigt och har mogna frön. I vänner och bekantas trädgårdar och överallt där det växer. Frågar du trädgårdsägaren snällt är det få som nekar dig några frön. Att samla in frön kan få vara ganska kravlöst. Alla frön du sår kommer inte att gro. Men de som gör det kan ge en särskild glädje och tillfredställelse. Du får en växt som du varit med och vårdat ända sedan den bröt jordytan. 

Samlar du frön i din egen närhet vet du också att de trivs där du bor. Detta till skillnad från vissa köpta fröer, som kan vara vana vid andra klimatförutsättningar. Kanske tillhör du dem som vill haka på trenden att göra en ängsliknande yta av delar av din gräsmatta? Då finns frön till många av ängens blommor att leta upp och plocka i det vilda nu. Inspiration till olika lämpliga sorters ängsblommor finns bland annat på Naturskyddsföreningens hemsida och även i deras senaste (mycket inspirerande) årsbok Naturligtvis

Vi skrev om att samla in frön redan för några år sedan. I det inlägget finns en rad mera handfasta tips gällande förvaring (mörkt och svalt) med mera. Det finns en charm med att samla in frön du blivit nyfiken på och bara testa att så. Men ibland kanske du vill vara mer noggrann med vissa sådder. Lyckligtvis finns information om de flesta växter och deras odling bara en googling bort. I odlarforum på Facebook och liknande är hjälpsamheten också vanligtvis stor. 

Bästa rådet är att börja samla spännande fröer. Så ett frö och låt din fascination växa parallellt med växten.  

Comments are closed.