Plocka plast

Plocka plastPlast är något vi återkommit till flera gånger på denna sida och tyvärr kommer det nog finnas anledning till fler texter även efter detta inlägg. Ibland när jag ser och läser om vår plastnedskräpning kan jag bli närmast fysiskt illamående. Viljan att göra något – mer än att själv använda plastprodukter så lite som möjligt – blir stark. En konkret sak har då blivit att plocka plast.

Framför allt är det när jag en gång i veckan springer en längre sträcka i det närbelägna skogspartiet som jag plockar plast. Det är inget extra nedsmutsat område men sedan jag börjat uppmärksamma plastskräpet under löprundan har jag hittat en del varje gång. Först kände jag att det var lite tantvarning på min aktivitet men det har ändrats. Numera tänker jag att det är en ganska heroisk tant i så fall. Plast är en produkt som under de 70-tal år det använts ännu inte hunnit brytas ner. Istället sönderdelas det till allt mindre partiklar. Som millimeterstora bitar brukar de kallas mikroplast och har obehagliga svampliknande egenskaper genom att de gärna suger upp miljögifter. Framför allt i haven är det i detta skede också lätt att plasten blir uppäten och kommer in i näringskedjan. En fördjupande text om problemen med plast finns här från Naturskyddsföreningen.

Genom att plocka upp plast som hamnat ute i naturen, innan den sönderdelats till oigenkännlighet, gör vi alltså en betydande skillnad. På hemväg från min löpning finns passande nog en återvinningsstation. Där tömmer jag min ofta välfyllda ficka med plast så att materialet kommer in i användningscirkeln igen.

Många vet att plast är baserat på den fossila, ändliga och klimatbelastande oljan. Något jag själv inte tänkt speciellt mycket på är däremot att plast, till skillnad från exempelvis glas och metall, inte kan återvinnas till en produkt av samma kvalitet igen. Istället sker vid varje återvinning ett slags downcycling där egenskaperna hela tiden blir sämre. Petflaskor blir exempelvis inte nya plastflaskor utan fyllning i kuddar eller jackor. En bra liten film om bland annat detta finns här.

Då skadorna från plastskräp i naturen är så stora och har ett slags oändlighetsperspektiv, känns det djupt meningsfullt att åtminstone plocka plast när jag har möjlighet. Även om det vanligen bara blir vid ett tillfälle i veckan gör det skillnad. När kan du själv plocka plast som kastats i naturen?

Comments are closed.