Plocka och torka nypon

Torka nypon

Nu är det på de flesta håll i landet en bra tid att plocka och torka nypon. Nypon, dessa vackert röda c-vitaminbomber, som nästan alla av oss har växande någonstans i närheten. Vi har själva inte torkat nypon alla år men nu när jag på nytt tog mig för med det kändes processen oväntat lätt. Veckans tips handlar alltså om att torka nypon.

När jag för några år sedan skrev om att ta vara på bland annat nypon hängde jag upp de halverade och urkärnade nyponen på en tråd. Dessa girlanger var visserligen dekorativa men nu har jag rationaliserat torkningen genom att istället breda ut nyponen luftigt på ett tidningspapper. Första (lite pilliga) steget med att halvera och gröpa ur nyponen med en liten tesked försvinner alltså inte. Men genom att bara lägga dem på ett tidningspapper går torkningen smidigare. De löper inte heller samma risk att klibba fast i varandra och rör du runt bland nyponen några gånger de första dagarna går det lätt att få till en jämn torkprocess.

Har du en torkställning för örter och liknande kan du torka nypon där. Alternativt om du använder torkmaskin eller varmluftsugn men vanligt tidningspapper funkar alltså bra. Det känns också energismart att kunna torka nypon i vanlig rumstemperatur.

De torkade nyponen klarar sig sedan minst fram till nästa säsong. Själva har vi ofta lite mixat nyponpulver i vår müsli. Och ibland kan våra veganbollar förstärkas med lite torkade och mixade nypon. Egengjord nyponsoppa är annars en klassiker. En av fördelarna med att göra egen är att den inte behöver bli lika söt som den köpta varianten.

Nyponsoppa med egna nypon

Plocka och torka nypon enligt ovan. Mixa de torkade nyponen. Skulle du fortfarande ha färska nypon räcker det förstås att rensa dem. Använd då ungefär dubbla mängden mot nedanstående.

Häll i en kastrull drygt en halv deciliter nyponmix, en matsked potatismjöl och 2-3 matskedar råsocker. För den som vill smaksätta soppan ytterligare kan det vara gott med någon tesked vaniljpulver eller kardemumma. Häll på 6 deciliter kallt vatten och koka upp under omrörning. Servera soppan antingen varm eller kall.

 

Comments are closed.