Plastfri månad

plastfri månadÅtminstone sedan jag flyttade hemifrån för många år sedan har jag undvikit plast och vi har skrivit om det flera gånger på Bättre Värld t ex här och här. När jag fick syn på utmaningen Plastic Free July bestämde jag mig för att driva det hela ännu längre och ha en plastfri månad.

På sidan för Plastic Free July kunde man anmäla sig inför juli och välja mellan olika svårighetsgrader. Det minsta var att undvika fyra toppnoterade plastprodukter under en vecka; plastpåsar, plastflaskor, plastlock till take away kaffe och sugrör. Plastkasse slinker med ibland när jag inte tänker på att säga till om att jag har med egen påse. Men de andra sakerna använder jag aldrig annars heller så det skulle inte ha varit någon utmaning alls. Jag triggas mest när utmaningar är svåra och drog till med att undvika all engångsplast under hela månaden. Kriterierna jag bestämde mig för var att det som räknades var det som köptes och/eller öppnades under juli. Peter deltog inte, men fick inte hjälpa mig att fuska. Det jag inte lyckades undvika sparade jag och fotograferade i slutet av månaden. För att lite kompensera att jag inte hamnade på noll bestämde jag mig för att plocka plastskräp ute åtminstone vid något tillfälle. Jag vill inte påstå att det hade varit omöjligt att helt avstå, men jag var inte beredd att gå riktigt så långt som att inte använda toalettpapper och jag var inte på tårna tillräckligt mycket hela tiden för att inte plast skulle slinka med där jag inte tänkte på att det skulle kunna finnas med. Den här utmaningen var inte heller en tävling utan handlade om att uppmärksamma ett problem och det var en ögonöppnare att det var så svårt att ha en plastfri månad även för någon som undvikit plast så länge som jag.

En insikt från detta försök är att vad som sparar allra mest plast för vår del är att vi odlar så mycket av det vi äter. Tillräckligt mycket hade mognat på kolonin för att jag inte skulle behöva köpa några plastförpackade grönsaker. Tyvärr förpackas ekologiska varor ofta i plast för att hållas isär från det konventionella i frukt- och grönsaksdisken. Eftersom det ekologiska fortfarande är den betydligt mindre andelen i de flesta affärer gör man inte tvärtom. Utifrån det jag läst och hört så är det ännu viktigare att välja ekologiskt än att undvika plast så jag väljer vanligtvis det ändå. Under juli avstod jag hellre från köp än att välja konventionellt. Men jag tycker att det är en dåligt idé att förpacka ekologiskt i plast på det sättet och skrev till KRAV och frågade hur de resonerar kring detta. Här vill jag vara tydlig med att jag i grunden tycker att KRAV gör ett mycket viktigt arbete, men svaren de gav på mina frågor hade jag hört förut och håller inte med. Det positiva som är på gång är att vissa ämnen i förpackningsmaterial inte längre kommer att tillåtas, men inget angående plast generellt. När det är svårt att hitta alternativ som håller varan fräsch går det att förstå, men så är det långt ifrån alltid. Utöver att hålla isär från andra varor menar KRAV att utbudet av ekologiska varor kan minska (eller inte öka) om det blir alltför många regler för producenterna att förhålla sig till. Själv tror jag att trovärdigheten gentemot konsumenterna skulle öka om plast undveks i så hög grad som möjligt.

En förhoppning var att jag skulle upptäcka fler alternativ jag hade kunnat fortsätta använda, men nästan hela minskningen mot en vanlig månad gjordes genom att avstå från köp av varor jag annars använder. Att vara snabb och tacka nej när den som står i kassan vill lägga varorna i en påse, eller sätta en liten plastsked i strutglassen, blev jag bättre på. Jag tog mej också för med att fråga efter ekologiskt kaffe i papperspåse. Det köpte jag i lösvikt, men det väckte andra frågor om vilka miljömärkningar som är att lita på. En blind fläck har varit att vi brukat använda flytande tvättmedel som bara finns i plastförpackning. Även den refill vi brukat köpa är av plast. Under juli prövade jag miljömärkt pulvertvättmedel i kartong och det gick ju precis lika bra att tvätta med. En annan upptäckt var denna deodorant i fast form från LUSH. Det går att göra egna varianter, men de jag provat har jag fått rejäl sveda av. Den jag nu beställde fungerade väl även under sommarens varmaste dagar.

Förutom till KRAV skrev jag också till Saltå Kvarn och Oatly. Det ”fönster” som finns på Saltå Kvarns kartonger med t ex linfrön visade sig i själva verket inte vara av plast utan cellulosa och därför kan hela återvinnas som pappersförpackning. Oatly skrev Peter till för ett bra tag sedan angående plastskruvlocken och då fick jag uppfattningen att de fått kommentaren från fler och därför diskuterade det, men nu var argumenten för locken precis desamma som då. De menar att havremjölken behöver skakas och att det är svårt utan lock. De satsar på att locket ska vara av bioplast 2017. Inga mer kreativa lösningar än så. Mitt första försök att göra egen havremjölk blev inte så lyckat, men detta motiverar att pröva igen. Jag valde inte att skriva till de som är värst, utan till dem vars produkter jag gärna vill fortsätta använda. Fast jag tyckte att det var en rätt nedslående erfarenhet kan det vara så att det har effekt om fler skriver och frågar.

Pröva gärna att ha en plastfri månad du med. Sätt en nivå som är en rejäl utmaning, men inte helt orimligt utifrån dina förutsättningar. Bestäm vilka kriterier som gäller i förväg. Berätta gärna om dina försök i sociala medier och i dina andra kontaktnät. Jag tror att det kan inspirera fler och vara en ögonöppnare för många. Tipsa gärna andra om du på vägen upptäcker bra alternativ. Det kan också vara värt att envisas med att skriva till företag du tycker använder plast i onödan.

Comments are closed.