Plastbanta med vaxat tyg

Plastbanta med vaxat tygVi har flera gånger tidigare nämnt miljöfördelarna med att plastbanta. Allra störst betydelse har detta när det gäller engångsplast. När vi skrev om alternativ till plastfolie nämnde vi en typ av vaxat tyg. Det är av ekologisk bomull. Nu har vi hittat en ännu bättre variant!

Det lilla företaget Mårda gör tygrundlar, större påsar lagom till en limpa och mindre påsar lagom till ett par smörgåsar. Dessa är av återbrukat tyg och behandlade med lokalproducerat bivax. Liksom sådant vaxat tyg vi använt tidigare fungerar det så att man med värmen från sina händer kan forma det till exempel kring en skål. Sedan är det bara att skölja av med kallt vatten och återanvända. Bomull är en väldigt vattenkrävande växt när nytt tyg ska produceras så att använda begagnat är mycket bättre för miljön. Dessutom ger det möjlighet till en mångfald av färger och mönster.

Jag blev snabbt intresserad av att vara återförsäljare när jag fick kontakt med Mårda och kunde då komma med önskemål om hur tygerna skulle se ut. Så här fin blev kollektionen till Nätbutiken Bättre Värld! Liksom när det gäller det jag själv syr av återbrukat tyg begränsas urvalet förstås av vad som finns i den second handaffär man botaniserar i. Men de mer standardiserade varianterna finns bara i honungsgult.

Detta att ha vaxat tyg i form av en påse kan i många fall vara praktiskt. Vi äter mycket bröd och då mestadels bakat på surdeg. Den sortens bröd står sig mycket bra i en sådan här påse i rumstemperatur även om vi vant oss vid att frysa det i bitar. Att ha picknick är ett favoritnöje och de små påsarna är då perfekta att ta med mackor eller bullar i. När vi skrev om att ha miljövänlig picknick funderade vi över hur man bäst skulle ta med en matsäcksbaguette. Detta kan mycket väl vara lösningen!

Comments are closed.