Natur och kultur – bild och form

Natur och kultur - bild och form. Bild på Linn Marie Carleheds skulptur.

Det här är del två i vår lilla serie om mötet mellan natur och kultur. Tidigare har jag skrivit om musik. Jag har en magisterexamen i Konst- och bildvetenskap, men har egentligen aldrig arbetat med det. Nu har jag glömt många namn och årtal, men tror jag har med mej en förståelse för hur konst fungerar. I det här inlägget vill jag fundera kring exempel där bild och form möter naturen på ett fruktbart sätt.

En första tanke är rent naturmåleri. Som Bruno Liljefors. Min mormor målade ofta älgar och rådjur. Morfar var jägare så det var en nära erfarenhet hon gestaltade, fast hon inte målade jakt utan fridfulla naturscener med djur i. Jag har ofta tänkt att morfar var en av de mest naturnära människor jag känt och att han bidrog till min känsla för naturen. Han hade också arbetat många år i skogen och kunde mycket om träd och spår. Men jag var aldrig med i något jakttorn och såg aldrig några vilda djur tillsammans med morfar vad jag kan minnas. Mormors målningar förde in dem i vardagsrummet. 

Naturmåleri är ibland romantiserande och befäster ibland bilden av människan som dominerande. Ibland lyckas den inte heller tillföra något utan blir alltför vanlig och berör oss inte längre. Men den kan också ibland föra naturen närmare oss. Bli ett slags ställföreträdande möte. Så kan även naturfoto fungera. Mattias Klum har berört oss och många andra med sina foton och filmer. Nick Brandt tar bilder på djur som blir ett slags porträtt av deras personlighet. Där de blir individer och inte bara en art. En av de starkaste filmerna vi vet, som berör naturen och hoten mot den, är Jordens Salt. Den handlar om fotografen Sebastião Salgado. Både filmens gestaltande av hans berättelse och hans egna foton träffar något djupt inom oss som fler kan behöva få kontakt med. Här är det verkligen inte alls romantiserande utan bitvis bland det sorgligaste jag sett. Och ändå med ett trotsigt hopp. Bland våra egna vänner finns en biolog och lärare som tar väldigt fina bilder, ofta av detaljer i naturen. Han är bra på att väcka förundran.

I Konst- och bildvetenskapen ingick även arkitektur. Där krävs det något slags verkshöjd för att det ska kallas arkitektur och inte bara vara en byggnad, men det handlade även om sådant som stadsplanering och vissa stora arkitekter ritade även hyreshus. Hur vi planerar våra städer och hur våra hus ser ut är verkligen kultur, men det påverkar också påtagligt naturen och gestaltar vår relation till den. Det kan handla om vilka material vi väljer men också om hur stort vi bygger, hur mycket vi ger plats till grönska och om det är cyklister eller bilister som prioriteras. Både om hur stor miljöpåverkan blir i sig och om vad som signaleras. En dröm vi hade som är alldeles för dyr att förverkliga var ett visionshus. Miljökloka lösningar för boende skulle synas där tänkte vi. En del av idén var att det skulle vara ett pyttelitet hus i en stor trädgård. De hus vi har sett byggas här i staden på sistone har snarare varit så stora som det går att få plats med på tomten. Visst signalerar det olika saker om vad som är viktigt. Välkänd är ju den speciella arkitekturen i Järna. Värderingar kan ta sig uttryck i arkitektur fast det förstås inte måste vara givet för en oinvigd att tolka.

Skulptur kan ibland på ett annat sätt än måleri ta plats i naturen. Vadstena skulpturpark är i en gammal folkets park så det är inte mitt i skogen precis, men där finns mycket träd och man är utomhus där vinden tar i, regnet faller eller solen skiner. En av skulpturerna är ett mycket intressant möte mellan natur och kultur i sig. Vår vän Linn Marie Carlehed har gjort en skulpturgrupp där några livligt diskuterande gestalter är en kombination av råkor och arbetarrörelsens människor. Hon upptäckte att de ofta beskrivits på samma sätt som skräniga, högljudda och obekväma. Så råkor kan vara som människor och människor som råkor och blicken utifrån kan se samma begränsade del av båda. Ett möte mellan natur och kultur där vi inbjuds att relatera både till en grupp människor och till fåglar. 

One thought on “Natur och kultur – bild och form

  1. […] till hands ligger nog lyrik. Liksom när det gäller naturmåleri kan naturlyrik ibland bli för enkel för att det ska beröra. Men det finns dikter som jag gång […]