Att sälja vidare det du inte använder

Att sälja vidare det du inte använder. Bild på blandad elektronik.

Nu börjar det närma sig ett år sedan vi flyttade några hundra meter till vår nuvarande lägenhet. I samband med flytten blev det tillfälle att göra en ordentlig rensning bland små och stora saker. Mycket kunde vi sälja vidare, skänka bort eller som sista utväg; slänga. Trots detta var det en hel del som återigen packades in i flyttkartonger i vårt nya förråd. När vi inför vintern skulle pröva att övervintra en fikonplanta i vårt förråd blev det på nytt aktualiserat med en utrensning. 

Denna gång var det främst Sofia som rensade och efter att vi kommit överens om vad som skulle bort tog jag mig an att göra mig av med sakerna. Främst handlande det om diverse elektronik- och teknikprylar. Router som inte längre behövdes, extra elsladdar, datorkablar med mera. Ibland kan second hand-butiker vara tveksamma till att ta emot sådant. Och dessutom är flera sådana butiker för närvarande är stängda i samband med covid-19. Därför prövade jag att sälja vidare sakerna via nätet istället. 

Vi har tidigare varit inne på att köpa och sälja begagnat bl.a. i inlägget om Färre saker och Varför second hand. Något som jag påmindes om denna gång jag skulle sälja vidare var hur smidigt det har blivit. Jag använde mig av Tradera som är en auktionssida där du själv bestämmer vilket utropspris sakerna ska ha. Då det viktigaste för mig denna gång var att bli av med sakerna och låta dem komma till nytta någon annanstans valde jag utropspris 1 kronor. De föremål som auktionerades bort slutade till slut på mellan 1 och 144 kronor. 

På en vecka var allt köpt och betalat av personer som kommer kunna ha användning av det som bara har legat i vårt förråd. Något som blivit smidigare på senare år oavsett ifall du säljer genom Tradera, Blocket, Facebooksida eller på annat vis är frakten. Just på Tradera går det att redan i annonsen ange vikt på den vara du ska skicka. Köparen ser priset för frakt och när det är aktuellt att skicka iväg paketet beställer du enkelt frakten och får en färdig adresslapp att skriva ut. Adresslappen sätts fast på paketet och det är färdigt att lämna in på närmaste paketombud.  

Medelsvenskens konsumtion av de sorters prylar som oftast kan köpas begagnat istället för nytt står för drygt en tiondel av våra samtliga klimatavtryck. Det finns alltså mycket att vinna på att allt mera konsekvent låta dina förrådssaker som inte används cirkulera vidare till någon annan. På det viset undviks ett nyinköp. Du själv får kanske en slant för besväret och ditt förråd blir mera överblickbart.   

Comments are closed.