Miljövänligt kaffefilter

Kaffe har vi skrivit om tidigare när det gäller etiska frågor och vattenåtgång. När man väl har valt kaffesort ska det ju bryggas också och här finns det ytterligare saker att ta ställning till. Hur väljer man ett så miljövänligt kaffefilter som möjligt?

Då och då kommer frågan upp om det är bäst med oblekta eller vita kaffefilter. Såvitt vi kan förstå är det nuförtiden inte så viktigt vilket. Tidigare brukade vita kaffefilter vara klorblekta, men nu bleks de med syre i en process som betraktas som miljövänlig. Det man kan hålla utkik efter är kaffefilter som är märkta med Svanen och FSC. Bäst är om båda dessa märkningar finns med. Svanen är en allmän miljömärkning och FSC handlar om hållbart skogsbruk och innebär alltså att själva materialet till pappersmassan är tillverkat på ett hållbart sätt.

Själva har vi dock valt bort kaffefilter av papper helt. När jag flyttade hemifrån hade jag en begagnad Don Pedro. Troligen hade jag den på för hög värme för botten lossnade efter ett tag. Men då var den ändå från 70-talet. Därefter köpte jag en perkulator och det har jag (och senare vi) haft sedan dess. Från början var det för att de är betydligt mindre plastiga än vanliga kaffebryggare, men det är också så att man lägger kaffepulvret i en metallbehållare som utgör filter utan att det behövs någon engångsprodukt. Detta sköljer man bara ur mellan gångerna. Numera lägger vi sumpen som samlas där i vår Bokashi vilket ger näring åt våra odlingar.

Vi har också en pressobryggare. Även den har ett miljövänligt kaffefilter som består av ett metallnät som pressas ned och som sedan bara sköljs av. Den är lagom när bara en vill ha kaffe, eller vi inte vill ha så mycket var. Ibland använder vi också en liten mokabryggare. Sådana är vanliga i italienska hem och passar väl till espressorostat kaffe. Det har ytterligare en variant av metallfilter som inte kräver engångsfilter.

Egentligen är det förstås onödigt att ha så många olika bryggare. Det har bara blivit så genom åren för att vi har varit intresserade av kaffe. Samtidigt blir det en illustration av hur många sätt det finns att välja miljövänligt kaffefilter där man inte ens behöver någon engångsprodukt.

Comments are closed.