Bygg ett insektsbad – vatten till humlor och bin

insektsbad-vatten till humlor och bin

Vi har en extremt varm och torr månad bakom oss. Under den senaste veckan har det äntligen kommit en del regn hos oss här i Östergötland men innan dess kändes det ganska kritiskt. Värmen gör att våra odlingar behöver extra mycket vattning. Trots flitigt täckodlande. Men även insekter, som våra pollinerande humlor och bin, behöver mycket vatten. Själva har vi, till slut, nyligen ställt iordning ett enkelt insektsbad just för att underlätta livet för dessa trädgårdsvänner.

Ett vanligt bisamhälle kan behöva många liter vatten en varm sommardag. Bina saknar ofta en säker vattenkälla så genom att erbjuda ett insektsbad gör du stor skillnad. I det vilda söker sig insekterna gärna till grunda pölar med vatten men dessa torkar snabbt ut i värmen. Djupare vattenkällor och rinnande vatten kan insekterna inte alltid tillgodogöra sig. I värsta fall faller de i utan att kunna ta sig upp igen. Gör du ett tryggt insektsbad åt insekterna får du pollinerare att trivas extra bra i din trädgård. Något som dessutom  leder till fler pollinerade blommor och bättre skörd för dig själv.

Ett insektsbad kan ställas i ordning på några minuter. Själva har vi använt en glaserad skål från en second hand-butik. Viktigt är att fylla skålen med stenar eller liknande så att insekterna har något att sitta på medan de släcker törsten i vattenkällan. Vi använde helt enkelt stenar som fanns i närområdet. Har du ett gäng vackra glaspärlor liggande hemma går dessa också bra att använda. Saknas dessa landningsplatser riskerar insekterna att halka i och drunkna.

För att vattnet inte ska avdunsta på en gång valde vi en vanlig skål (men som sagt fylld av stenar). Ifall du har insektsbadet på en balkong eller annan plats där du dagligen kan fylla på med vatten går det förstås bra att välja en grundare skål. För avdunstningens skull har vi också valt att placera vårt insektsbad relativt skuggigt. Helt nära finns vinbär, örter, baljväxter och mycket annat gott till pollinerarna. Vill du göra ett extra vackert insektsbad kan du inspireras av det som Naturskyddsföreningen skriver om här.

Comments are closed.