Gott och enkelt av nypon

gott och enkelt av nyponNypon har vi skrivit om tidigare, men i år har vi både större tillgång och har tagit oss för med att göra mer av dem. Därför tycker vi att det kan passa med ytterligare tips på vad man kan använda denna gratisresurs till. Även om man inte har egna nyponbuskar är ju detta något som ofta finns där vem som helst kan plocka. Här på Dahlströmska gården rum & frukost finns flera buskar och åtminstone två sorter.

Något som gör att många drar sig för att använda nypon är att man tror att man måste pilla ut kärnorna. Men det finns en hel del man kan göra utan detta pilliga pyssel. Jag gjorde till exempel nyponmarmelad så här:

Nyponmarmelad

1 liter nypon
ca 8 dl vatten
2 dl röda vinbär (eller andra syrliga bär)

Koka detta i ungefär 20 minuter, så att nyponen spricker och mjuknar. Pulsa försiktigt med en stavmixer så att det blir mosigare, men utan att mixa sönder kärnorna. Passera genom en sil eller liknande. Vi har en gammal passérvagga, oftast använd till äppelmos, som fungerade utmärkt till detta. Pressa och mosa ordentligt och skrapa av det som fastnar på undersidan av silen. Det blir en lös puré som sedan ska kokas med:

¾ tsk vaniljpulver
2 dl socker

Koka till dess det tjocknar något, vilket kan ta en stund. Den tjocknar lite ytterligare när den blir kall. Smaka av om det behövs mer socker, eller vanilj. Det går lättare att få rätt konsistens om man tar mindre vatten från början, men blir svårare att pressa ur, så det är lite en avvägning. Receptet är ungefärligt.

Utifrån samma idé gjorde jag nyponsoppa:

Nyponsoppa

1 liter nypon
ca 8 dl vatten
2 dl körsbär (sura)
1 vaniljstång
1 dl socker

Purén behöver bara koka till dess sockret löst sig eftersom den inte behöver bli lika tjock som marmelad. Med de här proportionerna smakar det ganska mycket körsbär. Det går säkert bra att ta mindre körsbär och då också mindre socker. Jag tror att det behöver vara något syrligt i för att lyfta smaken. I de flesta recept är det citron, men det känns roligare med egenodlat och citron är dessutom inte alls i säsong nu. Krusbär, rabarber, eller något annat syrligt du har i frysen kan säkert fungera lika bra.

Det är en god känsla att ta vara på det vi har omkring oss!

Comments are closed.