Uppladdningsbara batterier

Som barn var jag länge mycket förtjust i att bygga med lego. Någonstans ifrån hade idén kommit att kombinera legobyggandet med små lampor. Och en dag hade, till min glädje, pappa med sig en hel låda med små lampor, sladdar och diverse batterier. Legobyggandet fick ännu en dimension. Men möjligheterna med belysningen var trots allt betydligt häftigare i min fantasi än i verkligheten, varför de inte användes lika mycket som de hade kunnat. Och lamporna var nog inte allt för energikrävande. Hur som helst minns jag det som att batterierna aldrig tog slut. Så även om jag gärna velat säga att redan dessa eviga barndomsbatterier var uppladdningsbara var nog sanningen en annan.

I de flesta hem finns idag en uppsjö av batterier som underlättar och roar vår vardag. Genom att börja använda uppladdningsbara batterier istället för engångsbatterier sparas mycket resurser – för planeten och plånboken. För egen del bygger jag numera allt för sällan med lego men har allt mer gått över till uppladdningsbara batterier. Inledningsvis kostar de uppladdningsbara mer men utifrån att de kan laddas upp åtminstone flera hundra gånger lönar sig inköpet snabbt.

Vinsterna är inte bara miljömässiga och ekonomiska. Det är också bekvämt att inte behöva köpa nya batterier så snart de gamla laddats ur. Istället är det bara att ladda upp batterierna i en batteriladdare som sätts i ett vägguttag. Några timmar senare fungerar fjärrkontrollen, den trådlösa datormusen, väggklockan eller vad det nu är som vanligt igen. Den som är förutseende har dessutom en omgång färdigladdade uppladdningsbara batterier i beredskap.

Ett annat återkommande irritationsmoment som handlar om batterier är armbandsur. Jag skrev om min soldrivna klocka för flera år sedan. Den fungerar fortsatt bra och tidigare årliga besök i en klockaffär för batteribyte är nu ett allt mer vagt minne.

På liknande sätt som våra mobiler självklart har uppladdningsbara batterier borde allt fler av vardagens batterier bli detta. Kanske kan en tänka som vi gjort med glödlampor. När det är dags att byta ser vi till att de nya blir lågenergilampor. Samma sak med batterier. När engångsbatterierna tagit slut. Byt till uppladdningsbara batterier. På ett föredömligt sätt har för övrigt företaget IKEA gjort detta i större skala. De säljer sedan några år endast uppladdningsbara batterier.

Comments are closed.