Fasteutmaning för klimatet

fasteutmaning för klimatetDen 28 februari infaller fettisdagen och därefter är det åter dags för fasta fram till påsk. I år har jag tänkt mig en fasteutmaning för klimatet.

Utgångspunkten blir ett klimattest. Jag har gjort det förut, men då utgått från grova uppskattningar av till exempel hur mycket vi handlar mat för eller hur många mil jag åker buss. Nu tänker jag med hjälp av kontotransaktioner och mer genomtänkta beräkningar försöka komma till ett så sanningsenligt resultat som möjligt. Därefter tänker jag fila på de områden där jag anar att det finns förbättringspotential. Vi ligger redan ganska långt under medelsvenskens klimatavtryck, men det går säkert att minska än mer. En fasteutmaning ska ju vara just en utmaning.

Säkert kan jag vara mer konsekvent med att släcka lampor, stänga av datorn och ta fram saker ur frysen i tid för att spara el. Den energislukande mobiltelefonen kan jag använda ännu mindre och ha den avstängd vid fler tillfällen än på natten. Jag kan sluta fuska med vardagsveganismen på fredagar och äta mer veganskt även på helgerna. Varmvatten kan jag säkert också spara mer på. Till exempel. Mot slutet av fastan tänker jag göra testet igen. En hel del av frågorna i testet ställs utifrån hur man beter sig under ett år. Väl medveten om att fastan bara är 40 dagar tänker jag ändå svara som om det gällde ett helt år. Detta för att se vilken skillnad det skulle göra.

En del beslut som är fullt möjliga att göra för en så begränsad period som fastan är svåra att hålla sig till i längden. En tidigare fasteutmaning var till exempel i form av ett köpstopp. Att inte köpa något annat än mat och hygienartiklar under 40 dagar var faktiskt lite för lätt för att upplevas som en utmaning. Det kommer inte att vara svårt nu heller att avhålla mig från konsumtion. Däremot har jag inte tänkt låta bli att köpa nya strumpor, eller byta ut saker som gått sönder, under resten av året. Istället tänker jag med de två gjorda klimattesterna i bagaget försöka hitta en rimlig nivå inför fortsättningen. Då inte bara för resten av året utan för överskådlig tid.

En riktigt lyckad fasteutmaning är nog den som leder till varaktig förändring. Men det behöver inte innebära att man fortsätter med precis samma kärvhet som under fastan. Ofta finns en klok måttfullhet någonstans mellan hur man levde innan och fastans betydligt striktare val.

Jag har också tänkt uppmana andra att anta en fasteutmaning för klimatet. Ju fler vi blir desto större betydelse får det ju. Då behöver det inte alls vara samma utmaning. Det kan vara att cykla till affären/jobbet, äta vegetariskt/veganskt, kura skymning utan elbelysning, se över sina pensionsfonder… Det kan gälla fastans alla dagar, ett visst antal dagar i veckan, eller ett projekt som ska genomföras under fastans gång.

Skicka gärna ett meddelande till sofia.asthamn@gmail.com om du hakar på!

Comments are closed.