Återbruk och redesign

Återbruk och redesign

Man möter allt oftare några ord som syftar på ungefär samma sak; redesign, remake, upcycling, återanvändning, återbruk. Det handlar om att ge gamla saker en ny funktion, eller att använda material från något begagnat och göra något nytt av det, eller att ge något en ny stil. Detta gjordes i mycket högre grad när människor i Sverige var mer självförsörjande och hade knappare tillgångar, men har blivit populärt i en något uppdaterad tappning. Second hand är en bra idé när man behöver spara på jordens resurser. Att komma bort från slit och släng och istället ta vara på sakerna är också klokt. Men det är inte allt gammalt som går att sälja, eller som man själv har intresse av i sin ursprungliga form. Med lite fantasi och händighet kan sådana saker få nytt liv. Många av produkterna i vår nätbutik bygger på den tanken. Jag (Sofia) försöker också göra sakerna användbara – brukbart återbruk.

Att sy om kläder man tröttnat på, eller som inte längre passar, är en variant på detta som inte kräver lika mycket sömnadskunskaper som att sy något helt nytt av begagnat tyg. En ärvd plyschpolo från 60/70-talet i en mycket vacker färg hade lite puffiga ärmar med mudd. Ärmarna var något för korta på mig och därför använde jag den nästan aldrig. Då kapade jag ärmarna så att de når knappt till armbågen och tog bort mudden. Särskilt så här på hösten är den numera en favorit. Det var med sådana små projekt jag kom igång med att sy i begagnade material. Nu syr jag t ex höstlövsformade grytlappar av gamla gardiner, påslakan, jeans och stuvbitar och stoppar med avlagda frottéhanddukar.

För min del har det blivit två huvudspår när det gäller återbruk. Det ena är just att sy nya saker av gammalt tyg. Det andra är att göra anteckningsböcker av gallrade bokpärmar. I större andrahandsaffärer finns ofta ett omfattande utbud av böcker och det är inte svårt att hitta sådana där omslaget är vackert, eller roligt, men där innehållet inte längre lockar läsare. Bibliotek gallrar också stora mängder böcker för att få plats med nya och de har ofta tillfällen då de skänker bort eller säljer för några kronor styck. Sedan gör jag papper för hand av dagstidningen, en del av innehållet i böckerna och annat kasserat papper (som man ju oftast inte har någon brist på trots talet om det papperslösa samhället). Efter valet hade jag med de valsedlar till landstinget vi inte hade använt som gav små fina blå prickar här och där i papperet. Att göra papper är ganska omständigt men väldigt roligt. Ingen omgång blir den andra lik och det är fascinerande att se hur fina ark det kan bli av den ursprungliga grå sörjan. Ett mycket enklare sätt att återanvända papper är att anteckna på baksidan av oanvända valsedlar, inaktuella informationsblad och liknande.

Sedan flera fått reda på att jag syr i begagnat material har jag fått en del tyg. Mina idéer bygger ofta på att man ska kunna använda ganska små bitar tyg och sy ihop till en brokig helhet. Då funkar även stuvbitar väl. Men det händer också att folk har köpt tyg och sedan har det inte blivit av att använda det, eller att man använde en mycket mindre del av det än man tänkte. Själv hittade jag nyligen ett nystan av ett slags snöre med många höstliga färgskiftningar, som jag köpte för säkert tjugo år sedan, men inte använt slut på. Sådant skulle man kanske kunna kalla återfunnet material.

När vi, med mycket hjälp av pappa, snickrat en specialutformad låda till redskapen på kolonin, blev det några snuttar kvar av den panel vi använde till väggarna. Dem gjorde pappa en mycket elegant blomlåda av. Att ta vara på rester är också resursbesparande vare sig det gäller trä, tyg, eller mat.

Det slitna uttrycket att det bara är fantasin som sätter gränser gäller i hög grad återbruk. Materialen jag har nämnt är bara exempel. Själv utgår jag ibland från en idé om vad jag vill göra; något till cykeln med dubbelfunktion, en vändbar väska, en anteckningsbok… Då får man gå vidare med att leta material. Det blir nästan omöjligt om man tänker ut precis hur materialet ska se ut, men är man öppen och fortsätter använda sin kreativitet finns massor att fynda på ställen som Myrorna. Ibland börjar det istället med att jag hittar ett material jag blir förtjust i. Då går den fortsatta processen ut på att hitta på något man kan göra av det. Använd din fantasi och dina förmågor, lär dig mer när det behövs (på nätet finns väldans många beskrivningar av hur man gör olika saker), skissa, pröva och pröva igen. Förutom att det sparar på jordens resurser, kan det bli lekfullt vackra saker som ingen annan har.

Comments are closed.