Eftermogna tomater

Eftermogna tomater

Det finns många skäl till att odla sin egen mat och den större smakupplevelsen är ett viktigt sådant. Bland våra egenodlade grönsaker är det kanske tomaterna som tydligast skiljer sig från sina, vanligen doft och smakbefriade, släktingar i butiken. När man väl börjat odla och få smak för dessa delikatesser vill man också kunna använda så mycket som möjligt av den frukt som kommer. Men mot slutet av odlingssäsongen är det nästan alltid ett antal tomater som fortfarande är gröna. Detta veckotips om att eftermogna tomater inspirerar förhoppningsvis till användning också av dessa.

Förra året testade vi ett nytt sätt att eftermogna de omogna tomaterna. Denna gång fungerade processen över förväntan. Till att börja med bör det påpekas att tomaterna mår bäst av att sitta kvar på plantan in i det längsta, men börjar det bli risk för nattfrost behöver de plockas av. Ett vanligt sätt är då att låta tomaterna ligga solbelysta på ett fat inomhus. När vi lagt våra tomater på detta sätt har tyvärr många blivit intorkade och dåliga innan de hunnit mogna färdigt. Istället prövade vi att lägga dem i en papperskasse med tidningspapper emellan de olika lagren. De luftigt placerade tomaterna ställdes på ett mörkt ställe där det var lite svalare än rumstemperatur. Där mognade de i sin egen takt och egenodlade tomater kunde ”skördas” under hela hösten. För att en enstaka dålig tomat inte ska förstöra hela påsinnehållet bör man kolla tomaterna någon gång i veckan åtminstone; för att ta fram mogna tomater och sortera bort eventuellt dåliga exemplar.

Ifall man vill skynda på mognadstiden något ska det vara effektivt att lägga i ett par äpplen bland de gröna tomaterna. Detta eftersom äpplen utsöndrar etylengas som skyndar på mognaden. Samma sorts gas används för övrigt i den storskaliga tomatproduktionen. Där skördas tomaterna omogna och transporteras nedkylda varefter de besprutas med just etylengas för att bli röda och aptitliga. Jag tror dock inte samma butikssmaklöshet behöver drabba de hemmamognade tomaterna även om de får sällskap av något äpple. De är trots allt en mer smakrik produkt redan från början och de egna tomaterna kyls inte ned på samma sätt.

Om man ändå inte vill eftermogna sina gröna tomater, men inte heller kasta bort dem, går det också att göra god marmelad på dem. Vi har ännu inte prövat detta själva men njutit av andras gröna marmelad. Här finns ett recept som kan vara värt att pröva.

De värmekrävande tomaterna odlas vanligen i växthus men i ett något skyddat läge och med en stöttande bambuställning fungerar det på vår koloni. Den sort vi nu använder för andra gången är busktomaten Ida Gold som gett bra och välsmakande skörd. Till och med på de frukter som eftermognat i en mörk garderob.

Comments are closed.