Ballonger och miljö

studentballongIbland upptäcker vi, när vi ska skriva om ett ämne och gör research, att det inte är riktigt som vi tänkte. När man inte nöjer sig med de översta träffarna i Google utan borrar lite i en fråga kan uppfattningen om hur det är förändras flera gånger. Så var det med ballonger och miljö. Vi trodde att ballongerna var av plast och att de därför, om de hamnar i naturen, blir mikroplast som är mycket miljöskadligt och att en ingrediens är fossil olja. I själva verket är de oftast gjorda av latex det vill säga naturgummi. Latexballonger presenteras av flera företag som biologiskt nedbrytbara och det finns till och med sådana som kallas ekologiska.

Men sedan visar det sig vara inte riktigt så enkelt heller. Om ballongerna inte hamnar där förutsättningarna för nedbrytning är optimala kan det ta mycket längre tid än tillverkarna påstår. Den jämförelse med ett eklöv flera tillverkare gör visar sig inte vara så bra eftersom eklöv kan ta flera år på sig att brytas ned. Det stora problemet är att djur ofta misstar ballongresterna för mat och när magsäcken fylls av latex istället för sådant som ger djuret näring kan det svälta ihjäl. Ju längre tid det tar för ballongen att brytas ned desto större är risken, men även på den tid tillverkarna anger kan mycket gå snett.

Vad man absolut ska undvika är därför att ballonger far iväg utomhus där de kan hamna var som helst i naturen. Ballongsläpp för att fira eller uppmärksamma något är alltså ingen bra idé, men det är också klokt att vara återhållsam med att ha ballonger som dekoration utomhus eftersom de så lätt efterhand hamnar någon annanstans än man tänkte. Har man dessutom knutit färgglada plastsnören i dem blir det ännu viktigare att de inte far iväg.

En annan aspekt på ballonger och miljö är att det används färgämnen och kemikalier i tillverkningsprocessen. I många fall hittar man också nitrosaminer som är cancerframkallande och Kemikalieinspektionen råder att man inte stoppar ballongerna i munnen. Det innebär att det traditionella sättet att blåsa upp dem inte är att rekommendera, men också att man inte bör ha dem i närheten av små barn som gärna stoppar allt möjligt i munnen. Själv börjar jag känna att det kanske inte är så festligt längre även om det förhoppningsvis är annorlunda med de ekologiska varianterna.

För vår egen del är det ingen uppoffring alls att avstå från ballonger. Jag kan egentligen inte minnas när jag senast köpte sådana, men vi förstår att det kan vara skillnad om man har barn. När jag själv var barn var jag visserligen mycket ”skotträdd” och var alltid beredd på att det skulle smälla när det var mycket ballonger i ett rum. Ibland kanske man också väljer ballonger av gammal vana utan att det egentligen är så viktigt för någon. Men vill man ha just ballonger är troligen den här typen ett bra alternativ för inomhusbruk. Se till att de hamnar i soppåsen istället för i naturen. Annars finns det ju massor av andra sätt att dekorera en lokal färgglatt och festligt, liksom det finns många andra sätt än ballongsläpp att uppmärksamma något. Vimplar verkar ha blivit populärt och sådana kan man tillverka själv, eller tillsammans med barnen. Om man scrollar ned lite på den här sidan finns en beskrivning av hur man syr ett ”flaggspel”. Det går förstås utmärkt att göra av stuvbitar eller begagnat tyg. En enklare variant är att klippa och klistra i papper. Så här års är det mycket som blommar ute och det är egentligen den festligaste dekorationen tycker jag. Även vid andra tider på året går det ofta bra att hitta vackra saker i naturen som går bra att plocka in. Även en skylt för en student eller jubilar kan dekoreras på andra sätt än med ballonger. Till exempel kan man ju måla själva skylten i glada färger och fästa vimplar längs kanten.

 

Comments are closed.