Att välja smycken med omsorg om miljön

Att välja smycken med omsorg om miljönEn del saker är inte nödvändiga alls, men förgyller tillvaron på ett sätt som kan tyckas tråkigt att vara utan. Smycken är en sådan. Både som romantisk gåva och som ett sätt att själv känna sig fin kan de ha betydelse. De kan också markera viktiga tillfällen i livet som konfirmationskors eller förlovningsringar. Och det är nog så att alla folk under mycket lång tid har smyckat sig på olika sätt.

Men när något egentligen inte är nödvändigt blir det extra viktigt att det belastar miljön så lite som möjligt. Smycken är ibland problematiska på det sättet. Detta gäller inte minst guld. En del problem är gemensamma med utvinning av råolja. Det är en ändlig resurs och den blir allt svårare att hitta. Det krävs allt radikalare metoder för att utvinna det lilla som finns kvar och det påverkar miljön därefter. Eftersom det är en så värdefull råvara orsakar den ofta konflikt bl a i Kongo. Dessutom används stora mängder kvicksilver när guldet ska frigöras från malmen och det är mycket giftigt både för dem som arbetar med det och för naturen.

Men det finns åtminstone två bra lösningar för den som vill smycka sig med guld. Det ena är återvinning. I morgongåva fick jag ett halssmycke som är gjort av guldet från Peters farfars vigselringar. Förutom att smycket får en extra dimension i sin historia behöver inget nytt guld utvinnas för att tillverka det. Har man inga gamla smycken att återvinna guldet från finns det företag som använder återvunnet och konfliktfritt guld i sin produktion. Här kan du t ex hitta guldsmeder anslutna till Guldalliansen som verkar för just detta. Det andra är att helt enkelt köpa begagnade smycken. I Linköping finns en butik som specialiserat sig på detta område och från dem kan man handla även på nätet. Det är inte billigt, men du behöver absolut inte tumma på kvaliteten. Självklart kan det också finnas fina guldsmycken i vanliga antikaffärer eller t o m så att man kan göra fynd på loppis.

Silver har vi skrivit om tidigare när det gäller andra användningsområden som ofta är väldigt problematiska. När det gäller silver i smycken har det varit svårare att få grepp om miljöpåverkan. Enligt Forskning och Framsteg är silver oftast en biprodukt från bly, zink eller kopparmalm. 20-30 % återvinns från till exempel fotografisk industri, elektronikskrot och gamla smycken. Cyanid används ofta när silver ska utvinnas ur malm. Om man läser om malmbrytning och metallutvinning överlag så handlar det om stora ingrepp i naturen och resurser vi plockar ut mycket snabbare än de nybildas. Att återvinna silver eller köpa begagnade smycken är därför det bästa även här.

Pärlor är också klassiskt i smycken. Om detta kan sägas att vattenföroreningar gjort att äkta pärlor som bildas naturligt i musslor knappast längre går att få tag på förutom begagnat. Jag har däremot inte hittat några uppgifter om att odlade pärlor skulle vara problematiskt ur miljösynpunkt.

Sedan finns det förstås många andra material smycken kan tillverkas av. En del görs även av återbrukat material som till exempel bestick. Återbruk eller begagnat är ofta bäst, men det är inte säkert att nya smycken är dåliga heller. Själv brukar jag tycka att det är roligt att gynna småskaligt hantverk och den lokala ekonomin. Det senaste smycke jag köpte var därför en stjärnanis gjuten i tenn av en hantverkare i Vadstena.

 

 

Comments are closed.