Att lämna ekorrhjulet

Lämna ekorrhjulet - lev enklare

I höstas hörde jag talas om Åsa Axelssons bok ”Jag lämnar ekorrhjulet”. Berättelsen om att välja bort heltidsnormen utlovade både identifikation och inspiration så jag blev nyfiken. Efter ett tag, då jag reserverade den på biblioteket, råkade jag istället välja den snarlika titeln. ”Ut ur ekorrhjulet”. Den boken är istället skriven av Oskar Lindberg och Maribel Leander. Misstaget uppdagades efter ett tag men då även paret Lindberg/Leanders bok verkade intressant kom jag under våren att läsa dem båda. Böckerna kompletterar också varandra bra. Med högst skilda utgångspunkter delas samma strävan efter större frihet och meningsfullhet i vardagen. Och inte minst insikten om att lämna ekorrhjulet, i form av traditionellt lönearbete, kan vara en väg till detta mål.

Att lämna ekorrhjulet har vi på lite olika sätt skrivit om tidigare. Bland annat med den tidigare arbetsförmedlarens uppmaning att arbeta mindre. Själva har vi fått många nyfikna och positiva reaktioner då vi valt bort heltidsnormen. Även reaktionerna på de båda ekorrhjulsböckerna tyder på stort intresse från många. Tanken på ett enklare liv med mindre andel lönearbete och mera frihet lockar onekligen många. 

I Åsa Axelssons bok lämnar hon ekorrhjulet, i form av ett stressigt lärarjobb, på grund av utbrändhet. Det var mer eller mindre omöjligt att gå tillbaka och idén föddes kring hur olika besparingar i familjens ekonomi kunde minska ner behovet av lönearbete. Första ögonöppnaren blev mjölken. Med fyra barn och två vuxna i hushållet hade det gått åt mycket mjölk. Hon får igenom en begränsning av familjens mjölkdrickande till högst två dagliga glas per person. Denna, ganska modesta, förändring gav besparingar som motsvarade två veckors arbete för henne. 

Uppmuntrad av detta fortsätter hon att genomdriva liknande besparingar inom mat, frisörbesök, resor, shopping med mera. Allt kopplas till den arbetstid det skulle ha tagit att tjäna in motsvarande mängd pengar. Den tid som frigörs används för egen rehabilitering. Men även att sköta allt löpande i ett hem med fyra barn. Sådant som tidigare sällan hanns eller orkades med. 

Efter ett års försök, där Åsa Andersson, lyckades få en överblick och kontroll över familjens ekonomi visade det sig att (denna ganska normala medelklassfamilj) hade sparat över 300 000 kr per år. Maken utbrast att frågan inte var ifall de hade råd att leva på en lön. Frågan var om de verkligen hade råd att lönearbeta båda två.        

Drivkraften att lämna ekorrhjulet i Lindberg och Leanders fall var ganska annorlunda. Bland annat var mötena med människor i USA avskräckande. När de under några år bodde träffade de många med välbetalda jobb. Personerna var samtidigt svårt skuldsatta – och låsta utav detta. De började planera för ett liv där de var ekonomiskt fria. 

Deras bok ger också många konkreta exempel. I det mindre formatet. En budget för underhållningsutgifter där någon med flera streamingtjänster, nya mobiler med mera skiljer sig fascinerande mycket från någon med fullt fungerande budgetalternativ. I det större perspektivet handlar det bland annat om bostadsort. Kan du välja att bo någonstans där dina intressen och arbete är inom gång/cykelavstånd kommer vinsterna i många led. Inte bara ekonomiskt. I deras fall sammanföll detta även med en bostad som är billig. Förändring i form av flytt går inte alltid att genomföra på kort sikt. Men med en planering för detta finns stora utgifter att spara in. 

Ingen av böckerna utgår från ett miljötänkande. Istället är förändringarna nödvändiga efter utbrändhet eller så är det längtan efter större meningsfullhet och frihet som väger tyngst. Däremot konstateras i båda böckerna hur stor skillnad deras nya livsval gör för planeten. Genom att bruka mindre resurser blir deras planetära avtryck mindre. Samtidigt som de mår bättre och har en ökad frihet.

Att ta del av deras berättelser om olika vägar ut ur ekorrhjulet kan också inspirera dig till stora och små steg. Nästan helt säkert är att du hittar några lågt hängande frukter som kan öka din ekonomiska frihet. Samtidigt som ditt klimatavtryck minskar. 

Comments are closed.