Vegansk paj – både till varmrätt och efterrätt

Vegansk paj - rödbetor och cashewnötterNyligen publicerades en forskningsstudie från Lunds Universitet som visade vilka livsstilsval som gör störst skillnad för klimatet. Fyra i topp var att inte flyga, att leva bilfritt, att äta växtbaserat och – kanske det som är svårast att diskutera – att ha färre barn. Detta att en växtbaserad kost är det bästa för klimatet har lyfts på flera sätt t ex i Zero Impact som vi skrivit om tidigare. De recept vi delar med oss av här på Bättre Värld är alltid växtbaserade, ofta helt utan animaliska produkter. Den här gången blir det vegansk paj – både matpaj och efterrättspaj. Länge tyckte jag att det var väldigt svårt att ersätta smör i paj, särskilt till efterrätt, men på det här sättet blir det verkligen riktigt gott.

Vegansk paj som varmrätt

2 dl vetemjöl
1 dl siktat dinkelmjöl
1 dl mjöl baserat på baljväxt (vi använde åkerbönsmjöl)
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1/2 dl rapsolja
ca 1 dl havremjölk

3 dl cashewnötter
1 dl vatten
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk kardemumma
1 tsk dragon (torkad)
svartpeppar efter smak
knappt 420 g rödbeta
1 rödlök

Blanda de torra ingredienserna till pajskalet. Blanda i rapsoljan. Tillsätt havremjölken lite i taget till dess det blir en smidig deg. Smörj en pajform med olja. Ha gärna olja på händerna när du trycker ut degen i formen. Förgrädda i 175° tio minuter.

Mixa cashewnötter, vatten och salt. Borsta eller skala rödbetorna och riv dem grovt. Skala och hacka rödlöken. Fräs den några minuter i olja. Blanda samman nötmixen, rödbetsrivet, löken och resten av kryddorna. Smaka av. Fyll pajskalet med blandningen och grädda ytterligare 20 minuter. Vi har tidigare gjort denna paj med gul lök och spenat istället och det går att variera både grönsaker och kryddning på många sätt. Den blir ytterligare krämig om man har mindre andel rödbeta.

vegansk paj till efterrätt

Vegansk paj som efterrätt

2 dl vetemjöl
1 dl siktat dinkelmjöl
1 dl mjöl baserat på baljväxt (vi använde åkerbönsmjöl)
1/4 tsk salt
2 msk socker
1/4 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
1/2 dl rapsolja
ca 1 dl havremjölk

ca 5 dl bär (vi använde röda vinbär, jordgubbar och krusbär)
1/4 dl socker

Blanda de torra ingredienserna till pajskalet. Blanda i rapsoljan. Tillsätt havremjölken lite i taget till dess det blir en smidig deg. Smörj en pajform med olja. Spara en tredjedel av degen och tryck ut resten i formen. Kavla ut tredjedelen och skär i remsor. Lägg bären i pajskalet. Använd de bär du har tillhands, eller som går att få tag på ekologiskt. Det går säkert även bra med frukt. Eftersom en del av de bär vi använde var frysta blev det lite rinnigt. Att blanda med lite potatismjöl eller att låta bären rinna av i en sil innan kan vara bra tillägg till receptet. Strö över sockret. Mängden socker kan anpassas efter hur pass sura bär det är du använder.  Lägg remsorna i ett rutmönster över bären (eller något annat mönster om du hellre vill det!). Grädda i 175° ca 30 minuter.

Njut!

 

Comments are closed.