Vid denna tid på året brukar de flesta av våra bär vara färdigskördade. Vi har en hel del i frysen men perioden när överflödet förgyllde frukostfilen är över. Istället kommer en lång säsong av äpplen. Vi har inget eget äppleträd. Men väl flera vänner som gärna delar med sig av sitt överflöd. Dessutom finns flera platser i närheten där den som vill får plocka. Och även om mängden äpplen i år tycks bli mindre än vanligt tror jag ändå många har möjlighet att plocka mycket.
Just när det gäller äpplen blir medelsvenskens nedvärderande syn på mat tragiskt tydlig. I Äkta varas sammanställning bedöms den svenska fritidsodlingen av äpplen vara omkring dubbelt så stor som den svenska kommersiella odlingen och äppleimporten tillsammans. Att vi som land skulle bli självförsörjande på denna användbara frukt är alltså ingen långsökt tanke. Men ändå importeras mycket; samtidigt som trädgårdarnas äppleträd dignar av frukt som sedan kastas bort.
Tack vare att flera sorters äpplen är lätta att lagra har till och med vi, som bor i lägenhet, kunnat använda egenplockade äpplen fram till årsskiftet. Skulle vi plockat mer kunde de räckt ännu längre. Vi saknar jordkällare men har ett vindsförråd som är måttligt isolerat. För äpplena har temperaturen under vinterhalvåret varit idealisk. Efter skörden brukar vi skölja av äpplena och se till att de sedan torkar ordentligt. De kantstötta sorteras ut för snabb användning. De oskadade läggs i en papperskasse med tidningspapper mellan varje lager äpplen samt tidningslager över och under. Sedan klarar de sig fint på en mörk och sval plats, likt en vind. Samtidigt som vi hämtar ner äpplen någon gång per vecka kollar vi också de olika lagren för att tidigt plocka bort äpplen som trots allt kan ha blivit dåliga.
Ett annat sätt att lagra äpplen är genom torkning. Vi skrev om detta här. De torkade äppleringarna håller åtminstone till nästa äpplesäsong och fungerar till det mesta; Energirikt mellanmål, nedklippta i filen eller att koka äpplekräm på.
Så passa på att frossa i äpplen nu när de är i säsong och finns i en mängd som många trädgårdsägare har svårt att ta hand om. Fyll också gärna några papperspåsar med fina äpplen som du sedan kan använda långt in på vintern.