Zero Impact – en TV-serie som kan förändra

Zero Impact

Denna tid på året är det vanligt att ta nya tag. Skolterminen startar, studiecirklar kommer igång och mottagligheten för kunskap tycks stor. Kanske finns här också möjlighet till förändring och nya goda vanor. Ni som följt våra inlägg på denna sida vet att vi ofta funderar kring vad som kan leda till positiv förändring hos människor. När vi i våras såg TV-serien Zero Impact kändes det som att de lyckades ovanligt bra i detta. Så nu inför höstens nystart tipsar vi om den inspirerande serien Zero Impact som ännu går att se på UR-Play (första avsnittet finns tillgängligt bara fram till 22e augusti).

Genom fyra timslånga avsnitt får vi följa lika många svenska familjer. De får sitt koldioxidutsläpp uträknat. Åker på en resa för att möta avigsidorna med vår västerländska livsstil. Och utmanas att under en månad endast släppa ut en hållbar mängd koldioxid.

Faktum är att upplägget fungerar riktigt bra. Som tittare går det att leva sig in i vad familjerna går igenom. Uppleva liknande känslor och insikter. Kombinationen av programledaren Özz Nûjens sociala kompetens och humor tillsammans med Chalmersforskaren Fredrik Hedenus sakliga underlag tilltalar både känslor och intellekt.

Många av deltagarna blir starkt berörda av sina upplevelser. Barn som arbetar med elektronikskrot och samhällen som är på väg att försvinna på grund av stigande havsnivå. Men familjerna i Zero Impact får också hjälp att se vad de själva kan göra i form av positiva förändringar som minskar deras klimatavtryck till en hållbar nivå. Även om deras minskade klimatpåverkan kan kännas små i det stora sammanhanget så visar de konkret på vad som är möjligt.

Tack vare programmets förmåga att engagera genom både förnuft och känsla vågar jag också hoppas att fler än bara de medverkande familjerna inspireras till förändringar. Någon som starkt bidrog till tyngden i Zero Impact var Fredrik Hedenus. Ifall du vill höra mer av denna vänligt saklige och kunniga Chalmersforskare kan en lyssning på Klimatpodden rekommenderas. Där medverkar han i ett samtal kring vad som verkligen krävs för att nå tvågradersmålet. Inspirerande även det.

Comments are closed.