Testamente

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Lavendla

Testamente. Bild på gravsten från kyrkogården på Vadstena Klosterkyrka.

Något som ligger långt borta för de flesta av oss är tanken på vår egen bortgång. Men att fundera kring detta och sammanfatta praktiska ställningstaganden i ett testamente skänker både dig själv och dina närmaste en större trygghet

Ett testamente är ett juridiskt dokument med vissa formella krav. Bland annat ska det bevittnas av två personer (som du inte är släkt med) och det behöver finnas i original, med din och vittnenas namnteckningar. Som förälder har dina barn alltid rätt till minst hälften av ditt arv. Men kanske har du speciella önskemål om vem som bör ta del av den övriga delen. Som gift går hela arvet till din maka/maka, ifall du inte angett annat. Men är du sambo behövs ett testamente för att din livskamrat ska få ta del av arvet (annars äger sambon endast rätt till gemensamt införskaffad bostad och bohag). 

Om ett testamente saknas fördelas istället arvet utifrån lagen, närmare bestämt ärvdabalken. I första hand ärver makar, barn och barnbarn. I andra hand föräldrar, syskon och övrig släkt. Saknas både släktingar och testamente, går istället ägodelarna till Allmänna arvsfonden. 

Att tänka utanför den närmaste kretsen och efter sin bortgång stödja en välgörenhetsorganisation eller förening kräver också ett aktivt val. Här finns det många möjligheter att göra skillnad för många. När du själv inte finns med och kan hjälpa till med stöttning till din hjärtefråga, din lokala förening eller kyrka. Då går det ändå att i någon form fortsätta engagemanget.  

Kanske inträffar något som gör att du vill ändra i ditt testamente. Detta är inga problem då dokumentet när som helst kan ges tillägg eller dras tillbaka av dig som skrivit det. Viktigt är då att även det nya testamentet – eller tillägget – uppfyller gällande formella krav på vittnen med mera. Då ett testamente endast är giltigt i sitt original är det enklaste sättet att upphäva det gamla testamentet genom att förstöra det. Klokt för att undvika missförstånd och eventuella konflikter är att även förstöra de kopior som kanske finns.  

I samband med upprättande av testamente är det också vanligt att lämna önskemål om begravningen, minnesstund och kanske begravningsannonsen. Det kan också tas upp vilken förening eller välgörenhetsorganisation du vill att begravningsgästerna ska hedra ditt minne genom att uppmärksamma. Själva har vi genom att skänka tionde ofta stöttat organisationer som Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Läkare utan gränser. Att låta detta stöd fortsätta bortom din bortgång hedrar ditt minne högst konkret och meningsfullt. 

Att skriva ett testamente kan i bästa fall även vara en god memento mori-övning. Ett sätt du kan påminna dig om din egen dödlighet. Inte för att bryta samman men för att upptäcka på nytt vad som verkligen är viktigt i ditt liv. Vad vill du ägna tid och kraft åt? 

Genom exempelvis Lavendla begravning & juridik kan du få hjälp med en mall för ditt testamente men framför allt ger de individuell juridisk assistans. Det ger trygghet i den sköra situation skrivande av ett testamente är.   

Comments are closed.