Sponsrad video – KRAM-märkt el


Vår dröm är ett eget litet hus med solpaneler på taket och en trädgård med vindlande gångar och massor av ätbara växter, grönsaker, bärbuskar och fruktträd. Dit skulle vi bjuda in människor för att inspirera till miljökloka val. Delvis som en förberedelse inför detta gick Peter en kurs i solenergi där det ingick att skriva en mindre uppsats. Han utgick från de idéer om hus vi har och kom fram till att vi med solpaneler skulle kunna producera 250% av den el vi förbrukar idag. I detta sammanhang dök Telge Energi upp som det företag som ger bäst betalt för den överskottsel man kan producera med egna solpaneler. Att ge mer betalt kan vara en uppmuntran till fler att ha solpaneler och till att producera mer än man själv behöver.

KRAM-märkt el kan vara ett sätt att göra skillnad för klimatet även för den som inte alls har tänkt ha egna solpaneler. Telge Energi erbjuder bara el från sol, vind och vatten, men går längre än så. I samarbete med WWF har de bl a byggt soldrivna sanitetsanläggningar i Moçambique och själva instiftat Children’s Climate Prize. Årets vinnare utses den 17 november och att se de små filmerna där de nominerade presenterar sig ingav mig välbehövligt hopp. En är den norska gruppen Natur och Ungdom som stämt den norska staten för att de givit tillstånd till borrning efter olja i Barents hav. Betydligt mer än de flesta vuxna gör alltså! Vi har inte tid att sätta vårt hopp till det uppväxande släktet utan måste alla börja agera för klimatets bästa på en gång. Men man kan gärna låta sig inspireras.

Om barnen ska kunna fortsätta drömma måste vi ge dem rimliga förutsättningar. Att välja KRAM-märkt el kan vara ett strå till stacken.

Sponsrat inlägg.

Comments are closed.